BEOGRADSKE TABLICE

Na autu mu ostavili ručnu bombu i poruku: 'zabranjeno kupanje Srbima, četnicima i pasima'

 Damir Krajač/CROPIX

SPLIT – Ručna bomba na poruci „Achtung, zabranjeno kupanje Srbima, četnicima i pasima. Bog i Hrvati“ na vjetrobranu automobila BG tablica dočekala je B.D (31), njegovu suprugu i 14 mjesečnu bebu pri povratku sa splitske plaže Kašjuni u četvrtak na večer.

B.D. je na plaži bio sa suprugom i djetetom, a kada su se oko 19 sati uputili k njegovim roditeljima u Mravince na parkiranom Volvu S 40 bila je bomba s porukom.

Nakon što je odvezao ženu i dijete u Mravince B.D. je otišao na policiju i predao sadržaj vrećice. - Plaža je prepuna male djece, ne smijem stvarati paniku. To je bilo prvo što sam pomislio. Ako pozovem policiju, panika je neminovna, vrtilo mi se po glavi. Nisam želio praviti gužvu i probleme, nisam želio novinske naslovnice, takvi ljudi se hrane time. Nisam želio ni plašiti svoju suprugu. Procijenio sam da nema opasnosti i spremio bombu i poruku u kesicu, kesicu u torbu a torbu u prtljažnik. Naravno da nas torba ne bi spasila da je bomba eksplodirala, ali tada sam mislio samo na plažu punu djece. Odvezao sam suprugu i dijete u stan mojih roditelja u Mravince i tek onda na policiju, ispričao nam je D.B., rođeni Splićanin koji živi u Beogradu.

- Tek kad sam policiji davao iskaz počeo sam se tresti. Shvatio sam što sam riskirao, nisam riskirao malo, riskirao sam puno, život supruge i djeteta, ali na sreću sve je dobro završilo, zaključuje naš sugovornik.

- Zašto bih išao na ljetovanje lomiti jezik u Grčku kad mogu ljetovati ovdje, gdje se razumijemo, eto tako sam razmišljao. Očekivao sam neku neugodnost, i tamo se to događa, znam za slučajeve u Zadru i drugdje, bio sam spreman na verbalne incidente, na probušenu gumu na automobilu, ali ne i bombu na Volvu. Pa u autu je bila sjedalica za dijete! I na koncu, nije samo moja obitelj bila ugrožena, Kašjuni su bili prepuni djece. Poslije me policija upozorila da izbjegavam tu plažu, a preporučili su mi i da stavim neku oznaku Torcide u auto. Ipak, znam da tek manjina pravi probleme i ne bih želio da se oko ovoga diže velika prašina. Volio bih ljetovanje završiti u miru, veli B.D. čiji roditelji imaju stan u Mravincima.

Otac mladog Beograđanina kazao je da ne želi da njegova obitelj posluži za međunacionalna prepucavanja i podizanje tenzija.

- Ja želim zaboraviti taj incident. Kakva korist od razgovora za novine, ne želim sudjelovati u takvim pričama, nema to smisla. Neka policija radi svoj posao. Ja sam Makedonac, supruga mi je Hrvatica. Mi smo na privremenom radu u Beogradu. Mogli smo tako živjeti i u Zagrebu ili bilo gdje drugdje, živjeli smo i u Splitu do 1990. godine. U tom automobilu nije bio niti jedan Srbin, zaključuje otac vlasnika Volva koji i nadalje sa suprugom namjerava dolaziti u Mravince kraj Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:33