KRŠENJE ETIČKIH PRAVILA

MUČILI ŽIVOTINJE, A NISU DOKAZALI NIŠTA! Povlači se kontroverzno istraživanje o štetnosti GMO-a

 AFP PHOTO / OSAKA UNIVERSITY

Prošlogodišnje istraživanje o štetnosti GMO kukuruza provedeno u Francuskoj, za koje su autori tvrdili kako dokazuje da GMO hrana uzrokuje povećani rizik od raka, bit će povučeno iz znanstvenog časopisa Food and Chemical Toxicology, koji ga je objavio.

Istraživanje je od same svoje objave izazvalo brojne kontroverze, jer su već pri objavi podataka autori pokušali spriječiti svaku medijsku kritiku - novinarima nije bilo dozvoljeno konzultirati se sa stručnjacima prije izvještavanja o istraživanju.

Vrlo brzo nakon objave podataka, stručna javnost ukazala je na velik broj ozbiljnih problema prilikom istraživanja. Za početak, uzorak je bio premali za izvlačenje bilo kakvih pouzdanih zaključaka. Nadalje, konkretne brojke nisu podržavale zaključke autora istraživanja.

Autori su tvrdili kako je hranjenje laboratorijskih miševa GMO kukuruzom uzrokovalo pojavu tumora. No, više se tumora pojavilo kod kontrolne grupe, koja nije dobivala GMO hranu. Pojava tumora kod grupe koja je dobivala GMO hranu ili pesticid nije imala nikakve povezanosti s dozom pesticida ili količinom GMO hrane.

Konačno, autori istraživanja prekršili su i etička pravila struke - iako moderna pravila o humanom tretiranju životinja nalažu eutanaziju životinja koje razviju tumore, autori su dopustili da tumori na njihovim životinjama narastu do monstruoznih veličina, kako bi fotografije istraživanja bile što šokantnije.

Suočeni s brojnim kritikama stručne javnosti, kršenjem etičkih pravila, te činjenicom da nitko nije uspio ponoviti rezultate istraživanja, urednici časopisa tražili su od autora da ispravi svoje istraživanje i objavi zaključke koje podaci mogu podržati. Kako su autori odbili učiniti bilo kakve ispravke, istraživanje će biti povučeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:13