VRAĆALI SE S IZLASKA

Mladić iz Podravine zbog pijane vožnje u kojoj je izgubio prijatelja (23) ide u zatvor na 15 mjeseci

Luka je s 1,56 promila alkohola u krvi i tek položenim vozačkim ispitom izletio s ceste u jarak. S njim su bila tri prijatelja
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Luka (20) iz Podravine idući mjesec mora se javiti na odsluženje 15-mjesečnog zatvora zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je poginuo njegov prijatelj, tada 23-godišnji David, javlja Danica.hr.

Bio je osuđen na 21 mjesec zatvora, ali nakon žalbe Vrhovni sud tu je kaznu smanjio na 15 mjeseci. Ostaje mu zabrana upravljanja motorni vozilima od četiri godine.

Prema pravomoćnoj presudi, Luka je kriv jer je s 1,56 promila alkohola u krvi i tek položenim vozačkim ispitom u rujnu 2018. oko 3 sata ujutro kod Kloštra Podravskog blizu Đurđevca izletio s ceste.

Fordom escortom zahvatio je bankinu i izletio s ceste u jarak te se vozilo prevrnulo na krov. U automobilu su, osim njega, bila dvojica 18-godišnjaka i 23-godišnjak.

Poginuo je David, a dva su mladića ozlijeđena. Vraćali su se iz provoda u Pitomači.

S obzirom na to da se radilo o izrazito mladom vozaču s tek položenim vozačkim ispitom i najmanja konzumacija alkohola prije vožnje bila mu je zabranjena.

Optuženik se, ne samo ogriješio o tu zabranu, već se opijanjem doveo u stanje visoke alkoholiziranosti koja bi i za iskusnijeg vozača bila pogubna. Stoga je prvostupanjski sud tu okolnost, kao i prekoračenje brzine (koje nije u uzročnoj vezi s nesrećom), opravdano cijenio kao otegotne okolnosti.

No, optuženik je u vrijeme događaja bio mlađi punoljetnik s tek navršenih 18 godina života te je do tada vodio uredan, neporočan život, redovno se školujući, što sve pokazuje da se radi o mladiću s razvijenim pozitivnim stavom prema društvenim vrijednostima.

Također, pozitivne osobine njegove ličnosti vidljive su kroz izraženo priznanje kaznenog djela i iskreno žaljenje zbog nastupjele posljedice. Zbog navedenog, sud je ocijenio da je optuženiku potrebno izreći kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, stoji u presudi Vrhovnog suda.

Tijekom suđenja majka poginuloga mladića na raspravi je izrazila razumijevanje, pa čak i sućut za optuženika. No, opisala je i 'negativan odnos svog supruga, oca pokojnog mladića prema optuženiku', prenosi Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25