PRESUDA ZA RECIDIVISTA

Mladi vozač (24) pijan usmrtio vozača mopeda, rasplakao se kada je na sudu saznao kaznu

Ivan Tomšić (24) nepravomoćno je osuđen zbog nesreće u kojoj je poginuo Stanko Bunoza (33)
Ivan Tomšić
 Vlado Kos/Cropix

Ivan Tomšić (24) iz Antunovca nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 6. lipnja 2020. oko 22 sata u Dugoj ulici u Ivanovcu, nedaleko od kućnog praga, smrtno nastradao Stanko Bunoza (33).

U trenutku kada je prednjim krajem Alfa Romea kojim je upravljao, Tomšić udario u zadnji kraj mopeda Tomos kojeg je u istom smjeru vozio nesretni Bunoza, mladi vozač automobila kretao se dvostruko većom brzinom od dopuštene, konkretno 105 km/h, a nakon što mu je poslije nesreće izvađena krv nalaz je pokazao 1,41 promil alkohola.

image
Ivan Tomšić
Vlado Kos/Cropix

Optuženi je, inače, recidivist u prometu, a samo dva tjedna prije ove tragedije pobjegao je s mjesta nesreće koju je tada izazvao.

Čitajući izreku presude, koju je Tomšić slušao potreseno plačući, sutkinja Azra Salitrežić naglasila je kako je optuženi „iako svjestan da je prethodno konzumirao alkoholna pića i da nije spreman za sigurnu vožnju zbog bitno smanjene vozačke sposobnosti, pristao da takvom vožnjom protivno zakonu ugrozi druge sudionike u prometu,” dodavši i kako je osim prekoračenja, brzina bila neprilagođena i vidljivosti s kratkim svjetlima koja su mu bila uključana na Alfi te činjenici da se približavao obilježenom pješačkom prijelazu i raskrižju. Na koncu je u moped kojim je upravljao Bunoza udario bez kočenja.

image
Ivan Tomšić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Tomšić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Tomšić

Vlado Kos/Cropix

Nesretni Bunoza je pored lakih, zadobio i teške tjelesne ozljede, među kojima i prijelom baze lubanje te zgnječenje lijevog sljepoočnog i tjemenog režnja mozga, a upravo su ozljede glave prouzrokovale smrt na mjestu događaja.

- Nesporno je izvedenim dokazima, prometnim te sudsko-medicinskim vještačenjem i iskazima svjedoka utvrđeno počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, što je optuženi Ivan Tomšić i sam priznao. U ovoj je nesreći povrijedio više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, među kojima su i one koje su najčešći uzroci prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, a to su alkohol i brzina - kazala je Salitrežić obrazlažući presudu, u kojoj se sudsko vijeće, kako je rekla, vodilo i olakotnim i otegotnim okolnostima.

image
Izricanje presude
Vlado Kos/Cropix

- Olakotne su njegovo priznanje, kajanje, mladost i neosuđivanost. No, tu su i otegotne okolnosti, a to je višestruka prekršajna osuđivanost zbog povrede različitih blanketnih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekoračenja brzine, izazivanja prometne nesreće, bijega s mjesta prometne nesreće koje se dogodilo dva tjedna prije inkriminiranog događaja. Tako je tijekom 2020. počinio četiri prometna prekršaja. Zaključili smo da je optuženi sklon rizičnoj vožnji i upravo zbog takve sklonosti dogodila se i ova prometna nesreća - istaknula je sutkinja, koja je optuženome izrekla i zabranu upravljanja motornim vozilima u trajanju od osam godina, odnosno i četiri godine nakon odsluženja ovako izrečene kazne, ukoliko ona naravno postane pravomoćna.

Tomšić se i dalje, kao mjera opreza, mora svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati u PU osječko-baranjsku, a i dalje će biti bez vozačke dozvole koja mu je privremeno oduzeta.

Očekuje se da će obje strane, i tužiteljstvo i obrana, podnijeti žalbu Visokom kaznenom sudu. DORH na visinu presude, a obrana na pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

image
Ivan Tomšić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Tomšić
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 21:03