UHIĆENJA ZBOG INA-e

Ministarstvo financija: Primijećene su sumnjive transakcije, posumnjali smo na pranje novca...

Aktivnu ulogu u slučaju imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage

Uhićeni Goran husić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Kako je Jutarnji danas objavio, istražitelji su priveli INA-ina direktora sektora prirodnog plina Damira Škugora, te njegova oca. Uhićeni su i vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Policija je Šurjaka privela na Hvaru.

Osim njih, na području Slavonije privedena je predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o tvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Damir Škugor.

Početne informacije bile su da se radi o ogromnoj šteti, većoj od sto milijuna kuna. Sada doznajemo da šteta iznosi više stotina milijuna kuna.

Slijedom tih informacijama, oglasili su se i iz Ministarstva financija.

U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage.

Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:18