SUĐENJE U OSIJEKU

MEDICINSKU SESTRU OPTUŽILI ZA UZIMANJE MITA 'Ni lipe nisam uzela, a nudili su mi i bicikl. Neugodno mi je bilo kad bi mi donosili bombonijere...'

 Emica Elvedji / CROPIX

'Nikada nisam tražila 3 tisuće eura od obitelji Kataj, a za 27 godina rada od pacijenata nisam uzela niti jednu lipu. Neugodno bi mi bilo i kada bi mi donijeli bombonijeru', kazala je iznoseći svoju obranu Roza Alerić (48), viša medicinska sestra na Zavodu za urologiju KBC-a Osijek, kojoj se na Županijskom sudu u Osijeku sudi za uzimanje mita od obitelji Kataj te povrata poreza na koji nije imala pravo. Osim nje, optuženi su i Krešimir Pandžić (29), kojeg se tereti da je bio posrednik između Alerić i Katajevih te poreznica Elizabeta Keteš (51). Upravo je Pandžića optužena medicinska sestra optužila da je sve iskonstruirao.

- Razočarana sam svime što je Krešo rekao istražiteljima i tražio od obitelji Kataj, a pravu istinu zna samo on. Međutim, i dalje besramno laže, dodala je Alerić, koja je prema vlastitom iskazu pomogla Stjepanu Kataju da na pregled u bolnicu i operaciju bubrežnih kamenaca dođe preko reda, ali je negirala da je od njih preko Pandžića tražila novac.

- Pandžić mi je došao nakon što je Stjepan Kataj operiran i kazao da obitelj ne zna kako bi mi zahvalila pa mi je nudio čak i nekakav bicikl što sam ja odbila - ispričala je Alerić, koja je uhićena nakon što je Stjepanov sin Vedran u dogovoru s policijom predao 3000 eura Pandžiću u označenim apoenima. Alerić kaže da nije imala pojma što se događa, ali joj je poziv koji je prije uhićenja dobila od Pandžića bio sumnjiv.

- Krešo me nazvao i rekao da kažem Vedranu Kataju da njemu preda ono što je donio za mene. Shvatila sam da nešto mulja i odlučila prekinuti kontakte s njim, no isti dan kod mene je došao PNUSKOK i bila sam uhićena - rekla je Alerić, dodavši i da nema zdravstvenog djelatnika koji nekome nije pomogao da obavi pregled ili medicinski zahvat preko reda.

Kad je riječ o optužbi da je u dogovoru s poreznicom Elizabetom Keteš nezakonito ostvarila pravo na povrat poreza u iznosu od 5562,00 kune, Alerić je iskazala da je mislila kako može biti prijavljena u Čemincu iako zapravo živi u Osijeku, jer tamo godinama brine za svekrvu i često u tom baranjskom selu prespava. Alerić inače nikada nije podigla navedeni iznos povrata poreza.

Dražen Srb, odvjetnik Elizabete Keteš sudu je predočio nalaz interne kontrole Porezne uprave u kojem stoji da je poreznica svoj posao obavila u skladu s propisima te da nije smišljeno verificirala prijavu u korist suoptužene Alerić. Srb je dodao i da državni proračun nije oštećen, jer novac nikada nije podignut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 19:08