NESTALA BEZ TRAGA

Marijanin suprug otkriva što se događalo kobne noći, progovorio i o obiteljskom nasilju: ‘Prisiljen sam na ovo‘

Ona je 80 posto vremena bila super, ali se 20 posto vremena ponašala poput čudovišta zbog alkohola, kaže Karlo Seifert

Marijana Seifert

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Karlo Seifert, suprug nestale pobjednice regionalnog "Big Brothera", dosad nije davao izjave za javnost osim na dan kad mu je supruga nestala. Za Marijanom Seifert i dalje se traga, no konkretnih rezultata nema - posljednji trag pronađen je 27. travnja 2022. kad su pored Mosta mladosti pronađeni Marijanini mobitel i torbica.

Članovi obitelji nestale žene optužili su Karla da je povezan s njezinim nestankom i smrću, a nedavno su isplivale poruke između Marijane i njezine prijateljice koje ukazuju na to da se bojala supruga i njegove obitelji. Zbog djeteta i poznanika, Karlo je za Dnevnik.hr ispričao što se događalo neposredno prije Marijaninog nestanka te kakav im je bio brak.

- Nikad nisam prijetio svojoj supruzi niti sam joj naudio na bilo koji način. Moja supruga je u tim porukama 25. veljače pisala kako je nju strah, kako će se njoj nešto inscenirati… Dva dana ranije, 23. veljače, pod utjecajem alkohola uhićena je u vlastitom stanu zbog nasilja prema meni i mojoj majci i to pred dvoje malodobne djece. Ne znam što reći na te poruke jer nakon njezina nestanka otkrivam veliku količinu neistina koje je govorila svima oko sebe - rekao je za Dnevnik.hr.

Dodaje da se nakon uhićenja vratila u stan gdje su razgovarali. Suprug ju je, kako tvrdi, molio da poradi na sebi i problemu s alkoholom te da pokušaju ponovno sagraditi obitelj. Jedini uvjet koji je postavio bilo je da prestane s pijanstvima za što kaže da se nije dogodilo.

- Mjesec dana kasnije mahala je kuhinjskim nožem i tad sam zvao supruga njezine sestre koji ju je uspio smiriti. Njezina agresija uvijek je bila povezana s alkoholom. Zbog toga se liječila i bila pod terapijom, kao i zbog depresije. Grozno je što to moram danas reći za svoju suprugu. Ona u jednoj poruci kaže da ja s njom više ne mogu. Da, rekao sam joj da više ne mogu - govori Karlo.

Supruzi je nagovijestio da će zvati policiju kod bilo kakvog nasilnog incidenta jer ne zna što napraviti u takvoj situaciji. Tvrdi da ima smanjene pokrete i funkciju desne ruke zbog čega mu je ispod moralnog i osobnog stajališta da se s nekim fizički obračunava, a kamoli s vlastitom suprugom.

- Pet dana prije njezina nestanka priopćio sam Marijani i njezinim roditeljima da želim razvod. Noć ranije njezini nećaci bili su kod nas na prespavancu, trebala je doći kući u 21 sat, no došla je ujutro u 7, alkoholizirana. Slala je poruke kolegici da je s jednim mladićem provela cijelu noć. S obzirom na to da je to bila prevara već po ne znam koji put, rekao sam joj da to više neću trpjeti. Ponudio sam da u stanu ostane koliko joj treba dok se ne snađe, ali da treba biti svjesna da je to kraj naše veze - prepričao je.

image

Marijana Seifert

Niksa Stipanicev/CROPIX

Marijana je na to reagirala tvrdeći da se njoj nikad ne vjeruje. Kad su 22. travnja njezini roditelji došli po unuka, rekao im je da je njegova odluka o razvodu konačna. Dodaje da je pitao Marijanine roditelje hoće li razgovarati s njom, na što su rekli da joj nemaju što reći te su otišli u Knin, a za to da su je vidjeli dva dana prije nestanka u njihovu stanu kaže da je laž.

- U idućih je pet dana prosječno dnevno doma boravila po dva sata. Ostalo je bila ili na poslu ili u kafiću pokraj ili tko zna gdje. No moram reći da u tih pet dana nismo imali nikakvih svađa ni sukoba. Znala mi je poslati poruku: ‘Molim te kupi kruh‘. Nije bilo agresije ni svađa s njezine strane - kaže Karlo Seifert.

Suprug nestale smatra da je bila duboko nesretna osoba koja nikad nije preboljela stigmu "Big Brothera" te da je bila u velikom strahu zbog neprihvaćanja javnosti. Tvrdi da se to manifestiralo i kod rođenja sina kad se bojala izaći iz stana da je netko ne bi snimio.

- Marijana je majka mojega sina, ona je moja supruga, osoba u koju sam iskonski zaljubljen i koju volim. Ona je, nažalost, živjela u paničnom strahu od svoje pogreške javnog preljuba. Nikad se nije kajala što je završila u drugom braku, ali živjela je u tom sramu što je to napravila na taj način. Istinski vjerujem da sam joj dao sve što sam mogao dati. Što je ona očekivala od tog braka, ne znam. Očito nije ni emocionalno bila zadovoljna. Ona je 80 posto vremena bila super, ali se 20 posto vremena ponašala poput čudovišta zbog alkohola - izjavio je.

Dan nestanka

Karlo kaže da je Marijana ujutro otišla na posao u kladionicu gdje joj je smjena počinjala u devet sati. U 15 je suprugu javila da će ostati duže jer joj dolazi kontrola, a kasnije i poruka da je otišla na kavu.

- U 18 sati i 40 minuta otišao sam po hranu za malog, a s obzirom na to da je padala kiša, nazvao sam je i pitao želi li da dođem po nju. Odgovorila je da ne treba, da je s kolegicom. Otišao sam u dućan, a pokraj njega se nalazi kafić u kojem je sjedila s jednim mladićem. Kad sam došao kući iza 7 sati, nazvao sam je i rekao da joj je super ta kolegica. Odgovorila mi je: ‘Da si ti pravi frajer, ušao bi u lokal‘. Nakon toga poslao sam joj poruku: ‘Molim te, oprosti, naravno da možeš biti na kavi s kim želiš. Oprosti na reakciji‘. U 2 sata i nešto sitno u noći dolazi mi poruka od nje: ‘Hvala ti‘. Nazvao sam je i rekao da ne znam što to znači, ali sam je upitao misli li doći više doma. Na to je ona rekla da ne zna što ja od nje hoću, da me nema kad joj trebam… Odgovorio sam joj: ‘Ja sam doma s djecom, a gdje si ti?‘. Počela je plakati i tako je razgovor završio - rekao je Karlo za Dnevnik.hr.

Kako kaže, supruga mu se kući vratila oko 3:20 i iznenadila se što ju je dočekao budan. Nije mu djelovala pijano, bila je suvisla, razgovijetna i nije teturala.

- Zdravorazumski, ako je cijelo vrijeme pila, ona je trebala biti pijana. No nije tako djelovala. Policija mi je također nakon pregledavanja snimki nadzornih kamera, koje su je snimile u noći nestanka, rekla da ona ne tetura, ne zastajkuje, ne djeluje pijano - tvrdi Karlo.

Nisu se svađali

Suprug nestale ističe kako se nisu svađali, razgovarali su 15-ak minuta o tome gdje je bila i zašto ne dolazi doma, na što joj je odgovorio da će imati njegovu potporu unatoč razvodu. Na to je rekla da mora ići prošetati.

- Rekao sam joj samo da gdje će sad po kiši ići šetati. Inače je znala noću izaći i hodati, patila je od nesanice. Znao sam se probuditi u neko doba noći, a nje ne bi bilo. Rekao sam joj da barem ode pogledati djecu, da ih nije cijeli dan vidjela. Odbila je. Obula je druge tenisice, uzela je udobne, sportske, torbu s kojom je i došla te napustila stan oko 3:35, 3:40. Iduće što znam je da mi iza 7 sati ujutro policija dolazi na vrata s njezinom torbom i pita me: ‘Znate li gdje vam je supruga?‘ - kaže Karlo.

Njegove oprečne izjave o toj noći izazvale su određene sumnje. Prema jednoj je Marijana došla doma oko ponoći dok je on još spavao, u drugoj verziji zajedno su legli spavati nakon čega je nestala, a njezini roditelji tvrdili su da im je Karlo rekao da nije razgovarao s njom prije nestanka, a zatim da ipak je.

- Ovo što sam sad rekao je istina. To je jedina verzija koja postoji i nju sam ispričao policiji. Siguran sam da sam njezinim roditeljima rekao da je došla kući, ali u te dvije minute i u tom šoku, ne mogu se sjetiti jesam li im rekao koliko smo minuta Marijana i ja razgovarali - je li to bilo 5, 10 ili 15. No sigurno sam im rekao da smo razgovarali i da je promijenila tenisice. Piše se da sam tri puta promijenio iskaz, što je laž. Policiji sam dao samo jedan iskaz, a to što se piše, ja to nikad nisam rekao - objašnjava Karlo.

Dodaje da policija ima snimke s četiri kamere od kojih su dvije na njihovom ulazu i ukazuju na to da Marijanu nitko nije pratio, a posljednja je snimljena kamerom s benzinske pumpe na kojoj je vidljivo da ide prema mostu, no ne i je li se popela na njega.

Gdje je nestala?

- Iskreno, nadam se da je negdje otišla. Nadat ću se dok mi netko ne da nekakav materijalni dokaz, trag, tijelo… Ona je i dalje moja supruga, majka mojega sina. Ako postoji ikakva šansa da je ona negdje i da je to napravila svojom voljom, to je njezina odluka, kakva god da je. O ubojstvu ne želim ni razmišljati. Nisam okružen takvim ljudima i takvim stvarima. Nemam informaciju o tome da joj je netko prijetio, no puno toga o njoj saznao sam naknadno. Policija mi je rekla da se ne sumnja na bilo kakvo nasilje - rekao je.

image

Marijana Seifert

Srdjan Vrancic/CROPIX

Marijanina majka Gordana Kovačević i sestra Maja otvoreno su rekle da nisu zadovoljne kako je policija odradila posao, da se za neke druge nestale osobe činilo puno više kako bi ih se pronašlo, no Karlo se nada da su napravili maksimalno što su mogli.

- Njezina obitelj nije zadovoljna ni s čim, a četiri godine nisu mrdnuli malim prstom da joj pomognu na bilo koji način. Moram vjerovati da je policija napravila maksimalno što je mogla. Tražio sam ih da vidim snimke nadzornih kamera, ali odgovorili su mi da mi to ne mogu omogućiti dok istraga traje. Volio bih vidjeti posljednju snimku svoje supruge, ako je posljednja. Imaju njezin mobitel od prvoga dana. Ono što policija ima, a javnost nema, su informacije o tome s kim je bila, gdje i što je radila… Meni policija puno toga ne govori jer istraga traje - kaže Karlo.

Osvrnuo se i na Marijanin odnos sa sestrom Majom.

- Pa njezina sestra Maja javno je rekla da sam ja ubio svoju suprugu, zakopao je na Sljemenu pa otkopao… Strašno! I zbog toga sam protiv nje podnio kaznenu prijavu za klevetu. S obzirom na to da je to jedna monstruozna izmišljotina, ona kupuje svoju medijsku eksponiranost nestalom sestrom i sudjeluje u realityjima samo zato što je sestra nestale Marijane… A bile su u lošim odnosima koje su više puta prekidale - tvrdi suprug nestale.

Motivi Marijanine obitelji za optuživanje Karla

- Govore da trebam reći što se dogodilo te noći. Sve sam im rekao. Ali ne mogu reći nešto čega nije bilo. Jedini motiv ovog mojeg istupa je moj sin koji će jednoga dana te njihove monstruozne konstrukcije pročitati. Molio sam ih da ne iznose kakva je Marijana bila jer od toga koristi nema. Danas sam ja prisiljen to javno reći jer su me oni doveli do toga. Majin motiv je da bude u medijima, da dobije još koji angažman. A Marijaninu majku vjerojatno proganja osjećaj grižnje savjesti i krivnje. Koji je učinak toga što rade… Ne znam - ističe.

S Karlom je toga dana na nekoliko mjesta viđen misteriozni Rom zbog čega je priupitan o njihovoj povezanosti.

- Gledajte, ja niti jednog pripadnika romske manjine niti znam niti imam broj. Svoj stan nisam napuštao iza 19 sati nakon što sam se vratio iz dućana. Ta konstrukcija je nevjerojatna. Osim toga, ja imam dvoje djece u stanu. Kako bih ih ostavio same - pita se za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09