TAMPON-TVRTKA

Makedonac u Osijeku utajio 15 milijuna kuna i pobjegao: ‘Pa na toj adresi se nalazi neboder‘

Unatoč pokušaju da se Makedoncu uruči rješenje o provođenju istrage i poziv za ispitivanje to se nije moglo provesti
 Davor Pongracic/cropix

Protiv Ice G., makedonskog državljanina, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu zbog sumnje da je utajio više od 15 milijuna kuna. Optužnicom se Makedonca tereti da je od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. u Osijeku, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva Tibia j.d.o.o. iz Osijeka, ciljano uskratio sredstva hrvatskom državnom proračunu, iako navedeno trgovačko društvo nije registrirano kao obveznik poreza na dodanu vrijednost i nije bilo ovlašteno izdavati račune s iskazanim porezom na dodanu vrijednost, piše Glas Slavonije.

Tereti ga se da je izdao izlazne račune s iskazanim porezom na dodanu vrijednost za isporuku kukuruza, pšenice, soje, ječma, uljane repice i drugih poljoprivrednih kultura, proizvoda i gnojiva kupcima trgovačkim društvima Calcaneus d.o.o. Tenja, Humerum j.d.o.o. Osijek, Abdul j.d.o.o. Osijek, Palma j.d.o.o. Osijek i Triticus j.d.o.o. Osijek. Nakon toga nije podnio poreznu prijavu niti platio porez na dodanu vrijednost po tako izdanim računima u ukupnom iznosu od 15.750.262,89 kuna, zbog čega trgovačko društvo Tibia j.d.o.o. nije platilo dužni porez na dodanu vrijednost u tom iznosu i time se za taj iznos okoristilo na štetu proračuna.

Kako se navodi u obrazloženju optužnice, iz prikupljenih podataka utvrdilo se kako je Tibia j.d.o.o. 11. srpnja 2014. upisana u registar poreznih obveznika. Osnovao ga je Ice G. kao jedini osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje, s djelatnošću kupnje i prodaje roba te pružanja usluga u trgovini. S danom 30. listopada 2018. trgovačko društvo Tibia brisano je iz sudskog registra. Utvrđeno je također kako tvrtka Tibia nikada nije obavljala bilo kakvu poslovnu djelatnost na prijavljenoj adresi, već da se tamo nalazi neboder, niti je na toj adresi imala poslovne prostore u kojima bi se mogla obavljati registrirana djelatnost.

Na navedenoj adresi predmetno trgovačko društvo nema istaknutu tvrtku, a provjerama je utvrđeno da porezni obveznik nije imao otvoreni transakcijski račun, niti je ikad podnio zahtjev za upis u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost. Iz potvrde o visini dohotka proizlazi da okrivljenik kao direktor Tibia j.d.o.o. nije ostvario nikakva primanja, a iz zapisnika o poreznom nadzoru Porezne uprave nadležnog Područnog ureda od 31. ožujka 2017. i 11. travnja 2017., nad poreznim obveznikom Tibia j.d.o.o., te izdanih poreznih rješenja od 2. svibnja 2017. i 22. svibnja 2017., proizlazi da je ovo trgovačko društvo osnovano kao tampon-društvo, bez uposlenika i opreme, koje je na tržištu Hrvatske započelo s obavljanjem milijunskih transakcija glede prodaje kukuruza, pšenice, soje, ječma, uljane repice i drugih poljoprivrednih kultura, proizvoda i gnojiva kupcima trgovačkim društvima Calcaneus d.o.o. Tenja, Humerum j.d.o.o. Osijek, Abdul j.d.o.o. Osijek, Palma j.d.o.o. Osijek i Triticus j.d.o.o. Osijek, koje tvrtke su također osnovali makedonski državljani i srpski državljanin, bez ikakve opreme i zaposlenika i koje su također odmah započele obavljati milijunske transakcije na domaćem tržištu.

Iz poreznih prijava, pribavljenih računa i izlista iz knjige ulaznih računa proizlazi da su u 2015. i 2016. trgovačka društva Calcaneus d.o.o. Tenja, Humerum j.d.o.o. Osijek, Abdul j.d.o.o. Osijek, Palma j.d.o.o. Osijek i Triticus j.d.o.o. Osijek iskoristila pretporez u ukupnom iznosu od 15.750.262,89 kuna po izdanim računima trgovačkog društva Tibia j.d.o.o., koje nije ni bilo ovlašteno izdavati račune s iskazanim PDV-om.

Unatoč pokušaju da se Makedoncu uruči rješenje o provođenju istrage i poziv za ispitivanje, osječko Općinsko državno odvjetništvo to nije moglo provesti jer mu nije bilo moguće dostaviti rješenje i poziv na poznatoj adresi njegova prebivališta. Odvjetništvo traži od suda da mu se sudi u odsutnosti, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:35