DRAMA NAKON PRESUDE

Majka ubojici iz tramvaja br. 6: ‘Koljaču! Krvniče jedan prokleti! Ja sam ti trebala presuditi‘

Pakistanski državljanin Muhammad S. (27) nepravomoćno je na sudu u Velikoj Gorici osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Siniše V.

Muhammad S.

 Davor Pongračić/Cropix

Godinu i sedam mjeseci od stravičnog ubojstva Siniše V. (52) u tramvaju linije broj 6 u Novom Zagrebu i 14 mjeseci od izručenja Hrvatskoj nakon što je uhićen u Italiji gdje se sklonio nakon zločina, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici danas se suočio s nepravomoćnom presudom pakistanski državljanin Muhammad S. (27).

Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Natašom Brleković osudilo ga je na 12 godina zatvora, u koje mu se uračunava vrijeme koje je u zatvoru proveo od dana uhićenja. Prema odluci suda, oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Obitelj ubijenog u sudnici je slušala presudu i grcala u suzama. Pažljivo su slušali sudskog tumača koji je prevodio objavu presude, a koji je i inače bio prisutan na svakoj raspravi.

A nakon objave presude u sudnici se dogodila prava drama. Majka, sestra i joŝ nekoliko članica obitelji pokojnog s nevjericom su komentirale da takva visina presude postoji samo u Hrvatskoj.

image

Muhammad S.

Davor Pongračić/Cropix

- Koljač! Krvniče jedan prokleti! Moje si dijete ubio, a tebe će sada tetošiti u zatvoru! Ja sad idem kupiti hranu za ručak, a ti ćeš ju dobiti besplatno! Ja sam ti trebala presuditi - zavapila je majka pokojnog Siniše gledajući u oči osuđenog ubojicu svoga sina.

Nije birala riječi te se jedva uspijevala kontrolirati dok su optuženog pravosudni policajci vodili iz sudnice van.

A obrazlažući presudu sutkinja je među ostalim kazala da, iako je obrana iŝla u pravcu nužne obrane, iz svih provedenih dokaza je zaključeno da se radilo o ubojstvu koje nije počinjeno u nužnoj obrani ali niti u prekoračenju nužne obrane.

- Kao olakotne okolnosti sud je uzeo u obzir optuženikov raniji život počevši od teškog života u Pakistanu pa do teškog puta koji je prošao da dođe do Zagreba ali i činjenice da je ostao bez noge. Imalo se u vidu i da tijekom života u Hrvatskoj nije počinio prije ovog događaja druga kaznena djela. Što se tiče otegotnih okolnosti, otegotan je sam način počinjenja djela kojim je iskazan veliki stupanj agresije kao i činjenica da, iako je bio samo jedan ubod, isti je bio takve siline snage da je cijela oštrica ušla u vrat. Također, otegotno je i to što se nakon počinjenja djela, uz pomoć osobe koja mu je inače pomagala, domogao avionske karte te pobjegao iz RH kako bi izbjegao kaznenu odgovornost - obrazložila je presudu predsjednica vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:49