TRI GODINE SUĐENJA

Luka Hodak osuđen na šest mjeseci uvjetno

 Robert Fajt / CROPIX

Nakon trogodišnjega suđenja bivši HDZ-ov načelnik općine Saborsko i samozvani šaman Luka Hodak osuđen je na zagrebačkom Županijskom sudu na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje zbog izvlačenja 36.450 kuna iz općine kojoj je bio na čelu.

Premda je Uskok optužnicom isprva teretio Hodaka da je krivotvoreći troškove prisvojio 480.000 kuna, tijekom suđenja niz svjedoka potvrdio je kako Hodak veliki dio novca nije prisvojio, nego ga je davao mještanima da kupuju hranu, šećer, sol, kruh i mast, na što je utrošeno oko 100.000 kuna. Financijska vještačenja, a tijekom postupka provedena su ukupno četiri, pokazala su kako je veći dio novca ipak utrošen, na putovanja, na koja je išao vlastitim, a ne službenim automobilom. Tijekom suđenja, a najviše nakon dopune nalaza vještaka, Uskok je smanjivao inkriminirajući iznos za Hodaka, pa ga je optužnica na kraju teretila za navedenih 36.450 kuna, no ni taj iznos Hodak nije priznao, nego je za njega osuđen jer za taj iznos nije postojalo baš nikakvo pokriće.

Taj je novac, prema presudi, Hodak nezakonito potrošio od sredine 2007. do kraja 2008. godine, i to tražeći putne naloge i dnevnice, premda na nekim putovanjima nije bio ili je pak neka privatna putovanja prikazivao kao službene putove. Najčešće je riječ o nalozima od nekoliko stotina do tisuću kuna. Odvjetnik Luke Hodaka, Zvonimir Hodak, rekao nam je da je njegov klijent zadovoljan ovakvim ishodom. ćini mora nadoknaditi 36.000 kuna, za koje nije imao pokriće. Luku Hodaka čeka još jedan postupak, onaj po kojemu je došao na loš glas. Riječ je o optužbama za davanje kompota od opasne bunike svojim susjedima na, kako ih je nazvao, spiritističkim seansama, a koje su na dočeku Nove 2009. okončale smrću njegova susjeda Ratka Barića. Ostali susjedi koji su kod Hodaka konzumirali buniku te večeri završili su na psihijatriji zbog teških halucinacija.

Premda je prvostupanjski sud već jednom Hodaka proglasio krivim i osudio ga na uvjetnu kaznu, drugostupanjski sud u Karlovcu ukinuo je presudu te naložio ponovljeno suđenje, koje još nije završeno. U međuvremenu je i prvostupanjski postupak izmješten na Općinski sud u Karlovcu, a Hodak je zatražio izuzeće sutkinje kojoj je dodijeljen spis jer je njezin suprug bio vještak koji je izrađivao nalaz u jednom drugom postupku protiv Hodaka. Protiv Hodaka se na sudu u Ogulinu vodi još jedan postupak zbog navodnih zloporaba s kraja devedesetih oko izgradnje vodovoda u Saborskom, jer je prema optužnici novac umjesto za izgradnju crkve potrošio za vodovod, te je novac iz poticaja za uzgoj jagoda potrošio na plaće radnika. Riječ je o ukupno oko 800.000 kuna. Hodak je bio pravomoćno osuđen zbog ilegalnoga posjedovanja nedozvoljenoga oružja, što je zasad jedina pravomoćna presuda protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:10