NESANICA U VAROŠU

Legendarni košarkaš zaratio s ugostiteljem: ‘Više od četiri godine trpimo ovo nepodnošljivo stanje!‘

‘Mi zbog njegove klime na plus 35 moramo spavati iza zatvorenih prozora. I onda se sprda s nama...‘, tvrdi Ante Matulović

‘Ove godine sam u nekoliko navrata razgovarao s voditeljem objekta‘, kaže nekadašnji igrač i trener košarkaša ‘Zadra‘

 Jure Mišković/cropix/

”Suživot” preostalih stanovnika zadarskog Poluotoka i malog milijuna ugostiteljskih objekata, odavno je ušao u horor fazu, piše Slobodna Dalmacija.

”Preživjelih stanovnika” središta grada je sve manje, ugostitelja sve više i već iz toga je jasno da nećemo vidjeti završetak iz bajke u kojemu svi žive sretno do kraja života.

Posljednji od primjera narušenih odnosa između stanara i vlasnika privukao je pažnju zbog imena Ante Matulovića, proslavljenog košarkaša "Zadra" i splitske "Jugoplastike", a ne zato što je riječ o posebno drastičnom slučaju: ovakvu ili još goru priču, nažalost, mogle su ispričati i stotine drugih Zadrana koji žive u sličnoj situaciji, ali su ljudi već “štufi” i umorni jer ubrzo shvate da “institucije ne rade svoj posao”, da gradske vlasti ne poduzimaju potrebne mjere da ih zaštite od notornih kršenja propisa na “svom teritoriju”, da razne komunalne službe s ljudima igraju ping-pong, a kad inspektori konačno i donesu rješenja, malo ih se tko pridržava.

image

Pogled s Matulovićeva prozora prema ‘brundalicama‘ koje mu godinama uništavaju kvalitetu života

Jure Mišković/cropix/

Sve to vidljivo je i iz priče Ante Matulovića koji se, na koncu, našao u fizičkom obračunu sa zaposlenicima “Švabos burgera” u centru Varoša. Taj ćemo sukob preskočiti jer policija ga još obrađuje, ali nas je zanimalo što je prethodilo i što je legendarnog košarkaša dovelo na novinske stranice, a da nije riječ o sportskoj rubrici.

- Ove godine sam u nekoliko navrata razgovarao s voditeljem objekta kako bi klimatizacijske uređaje i ventilacijski sustav palili ujutro u devet, te ih gasili navečer nakon završetka radnog vremena. Prvo vrijeme je bilo u redu, a onda su uređaje ostavljali da rade cijelu noć.

Dolaskom sezone, kulminirao je i bezobrazluk osoblja, pa sam u nekoliko navrata pozivao policiju radi nesnosne buke i smrada. Ponovno sam kontaktirao voditelja, ali je on kazao da ne može ništa, te da se dogovorim s vlasnikom koji je u Njemačkoj - započinje naš sugovornik svoju priču, uvjeren da se u njegovu slučaju radi o jednoj od brojnih zadarskih “mini Ledana”.

- Kako vidim da od toga nema ništa, odlazim u inspekcijsku službu i podnosim prijavu, a onda me zove voditelj objekta i moli me da sutradan budem u stanu jer mu dolazi ovlašteni servis za mjerenje buke. Sljedeći ih dan dočekujem u svom dvorištu, a voditelj mi zahvaljuje i ispričava zbog svega što je dovelo do ovakve situacije, ali – oni moraju nastaviti s radom s tim što će anulirati klimatizacijske uređaje.

image

Klimatizacijski uređaji bučni su poput brodskih strojeva, tvrde susjedi

Jure Mišković/cropix/

Nakon nadzora i mjerenja buke, ovlaštena osoba konstatira da objekt ne zadovoljava minimalne uvjete, što znači da je buka debelo iznad dopuštene.

Takav se nalaz prosljeđuje inspektorima. Budući da sam nakon toga još jednom vidio inspektore u nadzoru tog lokala, pretpostavljam da su i poduzete neke mjere čiji ishod ne znam.

Kako bih doznao što je sve učinjeno i do koje je faze predmet riješen, uputio sam zahtjev prema nadležnoj inspekciji u Splitu te mailom Ivi Dunatov u Zadar. Odgovor ću vjerojatno dobiti kada se za to steknu nekakvi uvjeti - nastavlja Matulović ni danas ne znajući što su to inspektori upisali u svoje bilježnice i kakvo su rješenje donijeli.

Ono što našeg sugovornika razlikuje od brojnih drugih stanara Poluotoka koji “šute i trpe” ništa ne poduzimajući, jest činjenica da godinama pokušava riješiti problem.

- Više od četiri godine moja obitelj i ja trpimo ovo nepodnošljivo stanje, a ja po cijele dane i noći boravim i spavam u svom stanu sa zatvorenim prozorima. Ne radi se o poslovnim prostorima, nego o prostorima u kojima moja obitelj živi, to je tortura koju trpe i mnogi drugi stanovnici Poluotoka.

image
Jure Mišković/cropix/

Ovom je događaju prethodilo moja molba osoblju da isključe klimatizaciju iza ponoći, točnije u ponoć i 25 minuta! Rekli su mi da im to ne pada na pamet jer ne žele raditi na 40 stupnjeva. Ali ni ja ne mogu spavati na 35 ili više stupnjeva! Izvrijeđali su me i izbacili iz prostora uz napomenu da se sve snima.

Danima poslije toga, svaki put kad bih prošao cinično bi me pozdravljali s “dobro jutro, jeste li dobro spavali?” uz posprdni smiješak. Nekoliko dana kasnije zamolim ih da ugase klime, oni ih ugase i ja se vratim u stan i vidim da su opet upaljene, a oni umiru od smijeha.

Doista ne znam tko bi mogao istrpiti da ima posla s bahatim, agresivnim i bezobraznim ljudima - zaključuje Matulović, želeći na kraju poručiti i ovo:

- Nikome i nikad neću dopustiti da me vrijeđa ili tuče na mom kućnom pragu! Ali, po njihovu sam sada ja nekakav nasilnik od 64 godine!?

Tek toliko da se zna: dragovoljac sam Domovinskog rata, dobrovoljni davatelj krvi sam bio sve do operacije karcinoma, jedan sam od najstarijih članova Lige protiv raka i mislim da sam zajednici dao svoj doprinos.

Lokal nema minimalne tehničke uvjete! Koga briga...

Inspekcijske službe su još u ljeto 2018. upozorene da ugostiteljski objekt (tada Fast food "Papica") nije propisno proveo dimnjak iznad poslovnog prostora i da se iz njega širi smrad, jer je "fumar" postavljen sa stražnje strane zgrade. Tu su postavljeni i klimatizacijski uređaji koji "rade kao brodski motori" i proizvode nesnosnu buku.

Inspektori su obaviješteni da u stvarnosti objekt ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, pa su pozvani da utvrde sve okolnosti pod kojima fast food radi. Do danas se "u stvarnosti" nije dogodilo ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:00