ŠIRI SE ISTRAGA

Lažni policajci u Zagrebu starijim osobama dnevno uzimali po 10.000 eura, evo kako su operirali

Policija i USKOK smatraju da su prevaranti, predstavljajući se kao lažni policajci, prevarili građane za ukupno 649.000 eura

Romano Beganović

 Facebook, Mup/

Policija i USKOK proširili su istragu nad osumnjičenom bandom prevaranata koja je varala uglavnom starije građene predstavljajući im se kao lažni policajci te ih umjesto za prijevare teške 1,3 milijuna kuna, sada terete za višestruko veći iznos - 4,8 milijuna kuna. (649.000 eura).

SedamnaeSt osumnjičenih za prevare, predvođenih Romanom Beganovićem, uhićeno je u studenome prošle godine zbog ukupno 27 prevara koje su počinili samo u mjesec dana od listopada do studenoga prošle godine. Sada su pak policija i USKOK analizirali razdoblje prije toga te proširili istragu na slučajeve prevara od rujna do listopada smatraju da su isti prevaranti na isti način, predstavljajući se kao lažni policajci, prevarili građane za dodatnih 476.859 eura. Prema ovome izračunu ispada da su prevaranti u prosjeku dnevno od prevara zarađivali po 10.000 eura.

Uskok je o proširenju istrage izvijestio na svojim web stranicama. "USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage od 23. studenoga 2022., donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka rujna do 8. listopada 2022. u Zagrebu, isplanirao izvršenje više kaznenih djela prijevare te povezao II. do IX. okr. XI. do XV. okr. te XVII. i XVIII. okr. i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na način da osobama starije životne dobi neistinito predočavaju da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Realizacijom planiranog djelovanja rukovodio je I. okr. koji je davao upute II. do VIII. okrivljenicima koji su prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine. Potom su im neistinito predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, potrebno da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Također su im neistinito predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Nakon što bi im pozivane osobe povjerovale te im otkrile koji iznos novca imaju i koliko zlatnog nakita posjeduju, prema uputama koje im je davao I. okr. osobno ili posredstvom II. do VIII. okr., na njihove adrese su odlazili IX., XI. do XV. okr. te XVII. i XVIII. okr. koristeći se vozilima koja je I. okr. prethodno osigurao u tu svrhu. Zatim su, na ime navodnog pregleda, od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te su ga predavali I. okr. koji ga je sukladno dodijeljenim ulogama međusobno dijelio.

Na opisani način okrivljenici su na štetu većeg broja osoba pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 476.859 eura.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:14