SKIDANJE IMUNITETA

Kuščeviću Uskok na teret stavlja muljanje sa štalom i POS-ovim stanom

USKOK zatražio dopuštenje za otvaranje istrage protiv bišeg ministra. Kako doznajemo, žele ga procesuirati, ali ne i smjestiti u istražni zatvor
 Ante Čizmić, Nikola Vilić, Goran Mehkek / CROPIX

DORH je u četvrtak od Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Sabora zatražio skidanje imuniteta bivšem ministru uprave i političkom tajniku HDZ-a Lovri Kuščeviću kao prvoosumnjičenom za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti kako bi se moglo donijeti rješenje o provođenju istrage.

Zahtjev za istražnim zatvorom, doznajemo, nije još zatražen.

Jedna od optužbi odnosi se na prenamjene zemljišta u “Kuščevićevoj” Općini Nerežišća na Braču. Istražitelji na temelju prikupljenih informacija smatraju kako postoji osnovana sumnja da je do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojemu je bivši ministar na mjestu postojeće štale izgradio kuću došlo na nezakonit način.

Izmjena plana

Kuščević je 2011. legalno dobio dozvolu za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića na poljoprivrednoj čestici. Četiri godine poslije došlo je do izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća i tada je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara.

Kuščevićeva čestica našla se u toj zoni, a kroz naknadni “ispravak pogreške” u Odluci o izmjenama i dopunama Prostornog plana omogućeno je da se svi gospodarski objekti u spomenutom pojasu mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene. Kuščević je to iskoristio i prenamijenio objekt u građevinski. U USKOK-u smatraju da je spomenuta izmjena Prostornog plana, koja se tiče Kuščevićeve štale, uistinu bila izmjena, ali da je mimo propisane zakonske procedure, kako bi se pogodovalo Kuščeviću, provedena naknadno, pod krinkom “ispravka pogreške”.

Stoga i tadašnjeg načelnika Općinskog vijeća Jakšu Goića sumnjiče da je donošenjem spornog rješenja u ispravci pogreške u prosincu 2015. ušao u zonu kaznene odgovornosti izravno pogodujući Kuščeviću.

Također, DORH traži skidanje Kuščevićeva imuniteta i zbog slučaja dodjele POS-ova stana njegovu sada suosumnjičenom šogoru Ivici Žuviću 2010.

Odluka MIP-a

Žuvić je u svojoj prijavi za POS-ov stan u Nerežišćima naveo da nema drugih nekretnina u svom vlasništvu, a njegovu prijavu valjanom je ocijenio i Kuščević, koji je vodio povjerenstvo za dodjelu stanova. No, istražitelji su otkrili da je Žuvić ipak u svome vlasništvu već imao stan, za koji drugi članovi povjerenstva, osim Kuščevića, nisu znali. Radi se o stanu u Splitu koji mu je ranije darovao otac, Kuščevićev punac. Stoga USKOK smatra da je Kuščević tu informaciju namjerno zatajio povjerenstvu kako bi njegov šogor kupio stan u Nerežišćima pod posebnim uvjetima, na što nije imao pravo.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, HDZ-ovac Žarko Tušek, potvrdio nam je da je u Sabor stigao zahtjev DORH-a, ali o detaljima nije mogao govoriti.

DORH je, kako doznajemo, Hrvatskome saboru poslao opsežnu dokumentaciju, a praksa MIP-a je takva da se saborskim zastupnicima u pravilu uvijek skida imunitet kada to traži DORH, pa će tako biti i u slučaju Lovre Kuščevića. Predsjednik MIP-a Žarko Tušek potvrdio nam je da će sjednicu sazvati u petak, te da se ona mora održati u roku tri dana, dakle početkom idućeg tjedna u ponedjeljak ili utorak. A budući da u Saboru traje ustavna stanka do 15. rujna, u ovakvim slučajevima nije potrebno glasanje na plenarnoj sjednici, već samo na sjednici MIP-a, a Sabor poslije potvrđuje odluku.

- U tom se slučaju odluka MIP-a smatra dovoljnom da se pokrene postupak - pojašnjava Tušek.

Bivši ministar uprave i politički tajnik HDZ-a - koji je dao ostavku na sve dužnosti 8. srpnja zbog afera s prenamjenama zemljišta, a premijer ga je dva dana poslije toga razriješio, te je isti dan aktivirao saborski mandat - za Jutarnji list poručio je u četvrtak kako se nema namjeru skrivati iza imuniteta, te kako jedva čeka da iznese svoju stranu priče i obrani se.

Pretresi

- Nema nikakvog razloga da imam drugačiji tretman nego svi drugi građani Republike Hrvatske, nemam se namjeru skrivati iza imuniteta i nemam apsolutno ništa protiv da mi se skine saborski imunitet. Dapače, jedva čekam priliku da konačno iznesem svoju obranu i dokažem neosnovanost optužbi koje mi se stavljaju na teret - poručuje za Jutarnji bivši ministar uprave kojeg očekuje službena istraga DORH-a zbog sumnji na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti nakon što mu Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora ukine imunitet.

Na naše pitanje da komentira djela koja mu se stavljaju na teret, kaže kako je istraga u tijeku i da ne smije ništa govoriti.

Također, na upit boji li se istražnog zatvora, odnosno očekuje li privođenje, kaže da očekuje postupanje u skladu sa zakonom.

- Neka institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom - kaže Kuščević.

Kako je prošlog vikenda objavio Jutarnji, USKOK provjerava četvero smijenjenih ministara. Uz Kuščevića, meta izvida su i Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac.

Podsjetimo, policijski istražitelji su prošlog tjedna upali u kuću bivšeg ministra uprave u Nerežišćima na Braču, gdje su u sklopu USKOK-ovih izvida provedeni pretresi u njegovim, ali i u nekretninama njegova šogora Ivice Žuvića. U međuvremenu je policija o rezultatima izvida izvijestila USKOK, koji je očito odlučio pokrenuti kazneni progon protiv bivšeg ministra i drugih upletenih osoba.

Slučaj POS: Pogodovao šogoru da dobije POS-ov stan?

Nerezisca, 230519.
Nacelnik opcine Nerezisca Svemir Obilinovic preko ljeta iznajmljuje stan kojeg je kupio preko programa poticane stanogradnje POS.
Na fotografiji: Obilinovicev stan na prvom katu u srednjem djelu - lodja sa klima uredjajem
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Prema optužbi, Kuščević je kao načelnik Nerežišća pogodovao šogoru Ivici Žuviću da po povlaštenim uvjetima dobije POS-ov stan u Nerežišćima iako nije imao uvjete jer je već imao stan u Splitu. U zgradi je načelnik Svemir Obilinović stan iznajmljivao turistima.

Slučaj štala: Prenamjenom terena od štale izgradio kuću

Brac, Nerezisca, 200819
Nekrretnine Lovre Kuscevica
Na fotografiji: stala
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Kuščević je 2011. legalno izgradio štalu za uzgoj peradi i kunića na poljoprivrednoj čestici. Četiri godine poslije, dok je bio načelnik, promjenjen je Prostorni plan (PP), međutim u naknadnom ispravku navodne pogrške u PP-u Kuščeviću je omogućeno da svoju poljoprivrednju česticu prenamjeni u građevinsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:36