MALVERZACIJE

Kupujući hotel oštetili državu za 1,8 milijuna kuna

 Tomislav Krišto / CROPIX

Zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza zagrebački policajci su u suradnji s Poreznom upravom dovršili obradu nad trojicom poduzetnika.

Najmlađeg, 49-godišnjeg Brođanina tereti se da je zloporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju i utajio porez, dok su druga dvojica prijavljena za pomaganje.

Policija, naime, sumnja da je s ciljem dovođenja u zabludu nadležnih poreznih tijela i izbjegavanja plaćanja PDV-a između 1. travnja i 15. svibnja 2015. godine 49-godišnji vlasnik tvrtke iz Slavonskog Broda pribavio račun splitske tvrtke o kupoprodaji hotela u Splitu, a koji je krajem travnja izdao 56-godišnjak.

Na računu je bio naznačen iznos od 7,2 milijuna kuna plus 1,8 milijuna kuna PDV-a. Zanimljivo je, međutim, da je željeni hotel do 22. travnja 2015. bio u sustavu dugotrajne imovine te splitske tvrtke, no na datum izdavanja računa čelni čovjek više nije bio 56-godišnjak, već je dan ranije vlasničke udjele prenio na 10 godina starijeg kompanjona.

Uz navedeni račun, 49-godišnjak i 56-godišnjak su sklopili i kupoprodajni ugovor u kojem stoji da će devet milijuna kuna brodska tvrtka podmiriti u korist banke, no isti nikada nije podmiren niti je postojala namjera podmirenja.

To je vidljivo, ističe policija, i iz činjenice da je brodska tvrtka u trenutku realizacije kupoprodaje nekretnine imala blokiran račun. Također, nikakva novčana transakcija po navedenom računu nikada nije provedena niti je isti ikada proknjižen u poslovnim knjigama splitskog poduzeća.

Na temelju toga je 49-godišnji prevarant 15. svibnja 2015. godine Poreznoj upravi predao zahtjev za preknjiženje postojećeg poreznog duga koji je nastao prijašnjim poslovanjem brodske firme, iako se sukladno važećem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost na promet takve vrste nekretnina ne prikazuje PDV, niti se 1,8 milijuna kuna smije koristiti kao odbitak pretporeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:38