STRAVA U SLAVONIJI

Kupili djevojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali: ‘Dogovorili su s roditeljima cijenu...‘

Djevojčica se protivila takvom braku, no njezin joj je otac zaprijetio fizičkim nasiljem i prodao je
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Protiv četiri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu zbog trgovanja ljudima, otmice i pokušaja nanošenja teških ozljeda na štetu 15-godišnje djevojčice, prodane i prisiljene da se uda za 14-godišnjaka.

Odvjetništvo sumnjiči 35-godišnjeg hrvatskog državljanina i 30-godišnju srpsku državljanku, roditelje 14-godišnjeg dječaka, da su početkom lipnja ove godine u gradu na području Brodsko-posavske županije s roditeljima 15-godišnjakinje, 36-godišnjim ocem i 37-godišnjom majkom, hrvatskim državljanima, dogovorili prisilni brak djevojčice s njihovim sinom, kao i cijenu prodaje.

Djevojčica se protivila takvom braku, no njezin joj je otac zaprijetio fizičkim nasiljem i prodao je. Odvjetništvo sumnjiči roditelje dječaka da su na štetu djevojčice počinili kazneno djelo trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode, odnosno da su je zatočili, te su joj pokušali nanijeti teške ozljede. Oca se sumnjiči za prijetnje te za, isto kao i majku djevojčice, trgovanje ljudima.

Kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, riječ je o romskim obiteljima. Robert Radić, predsjednik Vijeća Roma Brodsko-posavske županije, koordinator Roma za Brodsko-posavsku županiju u Savezu Roma "Kali Sara", suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i dugogodišnji predsjednik Udruge Roma "Ludari", kaže da je čuo za taj slučaj, no da se dječji brakovi odavno ne ugovaraju.

- Kao predstavnik Roma moram reći da u Slavonskom Brodu postoje dvije skupine pripadnika Roma, a ja mogu govoriti u ime Roma koji su od 1961. godine naseljeni u naselju pri Mjesnom odboru "Josip Rimac". To naselje vodim više od 20 godina i do sada nikada nije bilo trgovanja ni prodaje djece niti su se ugovarali maloljetnički brakovi. U mom naselju postoje Romi koji govore rumunjskim jezikom, ali postoji i druga, manja, skupina u Slavonskom Brodu koja govori romski. Ne znam je li među njima ugovaranje dječjih brakova i dalje tradicija, no mi se protiv takvih brakova borimo edukacijama, baš da osvijestimo mlade da ne ulaze u prerane odnose. Kod nas takve tradicije nema i stojimo iza toga. Upravo 27. i 28. studenoga organiziramo jednu takvu edukaciju sa Savezom Roma "Kali Sara". To što se dogodilo bilo je izuzetak i bio sam zgrožen kada sam to čuo. Zahvalio bih nadležnim institucijama što su odmah reagirale i odradile odličan posao - rekao je Glasu Slavonije Robert Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 22:38