IGOR TKALČEC

KRVOLOK KOJI JE NA IZRICANJU PRESUDE PLAKAO TUŽIO DRŽAVU 'U zatvoru mi je jako tijesno, ljeti je vruće, zimi hladno, suđe je prljavo, deprimiran sam'

 Dubravko Darabuš/EPH

Igor Tkalčec iz Gornjeg Hrašćana, koji služi zatvorsku kaznu za ubojstvo prodavačice jer mu je odbila dati utržak, tužio je Republiku Hrvatsku potražujući 49.500 kuna zbog uvjeta u Kaznionici Lepoglava te povrede prava dostojanstva i duševnog zdravlja. No umjesto novčane satisfakcije kojom bi kompenzirao duge zatvorske dane jer je spor izgubio, Tkalčec prema toj istoj nepravomoćnoj presudi varaždinskog Općinskog suda mora podmiriti 5000 kuna sudskih troškova.

- U Lepoglavu sam došao u travnju 2006., gdje sam i dandanas. Prvo sam bio u sobi od devet i pol kvadrata s još trojicom. Bilo je toliko tijesno da smo se svi sudarali. Zatim sam završio u sobi sa 11 ljudi. Tamo je bio problem što katove ne dijeli betonska ploča već željezna mreža na koju zatvorenici bacaju opuške i smeće, po našim glavama.

Doktora čeka 15 dana

Tu sam bio tri godine, a 2012. sam zbog stegovnog postupka završio u skučenoj samici u kojoj sam mjesec dana 22 sata dnevno ležao na krevetu ispod kojeg sam držao stvari jer nije bilo ormara. Samica nije imala toplu vodu.

Restoran je pun insekata, a zbog velikih gužvi u vrijeme objeda, hranu gutam na silu i ne stignem otići u šetnju. Imam probavne smetnje zbog svega.

Postao sam deprimiran i tjeskoban - naveo je Tkalčec u svojoj tužbi. Ljeti mu smeta vrućina a zimi hladnoća. Smeta mu i loše oprana odjeća, kao i posuđe koje, međutim, prema rasporedu kaznionice peru sami zatvorenici. I zdravstvenu zaštitu smatra vrlo lošom jer se “doktora nekad čeka i po 15 dana”.

Plakao na suđenju

Tužena strana osporava sve redom Tkalčecove navode tvrdeći upravo suprotno. Napominju, među ostalim, i da se Tkalčec nikad nije požalio osoblju i iznio svoje primjedbe. U kaznionici se, ističu, intenzivno bavio boksom sve do odlaska u samicu. Prošao je i terapijsku zajednicu ovisnika o opijatima. A kad mu je u ćeliji nađen mobitel, premješten je silom prilika na drugi odjel. Navode da je čak 94 puta u deset godina bio u kaznioničkoj ambulanti i 22 puta kod zubara.

Inače, Tkalčec je osuđen na 22 godine zatvora zbog ubojstva prodavačice Dragice Maček u Nedelišću, inače majke dvoje djece. Osuđen je i zbog razbojništva biciklista kojeg je pretukao i pokrao. Ujedno je u kaznu uračunato i djelo zloporabe droga jer je amfetaminski ovisnik. Nesretnu trgovkinju je te 2004. s devet uboda izmasakrirao nožem zbog 3092 kune koje je na kraju uspio ukrasti iz blagajne. U vrijeme stravičnog zločina iz koristoljublja koji je šokirao čakovečki kraj imao je 22 godine. Na suđenju je plakao. Za sve je okrivio ovisnost koju je financirao ukradenim novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:16