STRAVA NA IVANJSKIM KRIJESOVIMA

KRVAVI ZLOČIN U IVANIĆ GRADUMladiću teleskopskom palicomsmrskali glavu, umro u bolnici

Zbog sumnje na ubojstvo Martina Matijevića (21) priveden je njegov vršnjak N. D., ali svjedoci tvrde da on nije počinitelj ubojstva
 Tomislav Krišto/CROPIX

Iz policije mi nisu ništa javili, nego su me prijatelji u tri ujutro nazvali i rekli da mi je sina u besvjesnom stanju Hitna odvezla u Zagreb.

- Bio sam u šoku kad su mi opisivali kako su mu prijatelji vadili jezik iz usne šupljine da se ne uguši. Tada se samo znalo da ga je netko teleskopskom palicom udario u glavu.

Udarac je bio strašan - jedva susprežući suze objašnjava Dražen Matijević, čiji je sin Martin (21) u noći na prošli četvrtak teško ozlijeđen u tučnjavi nakon Ivanjskog krijesa, proslave u sklopu Dana Ivanić Grada. Martin je, na žalost, od zadobivenih ozljeda preminuo u utorak u 9.20 sati. Dijagnoza je puknuće baze lubanje i šest kontuzija uočenih na nalazu CT pregleda.

Šutnja u policiji

- Čini se da su liječnici u Dubravi dali sve od sebe i na to nemamo nikakvih prigovora. I Hitna pomoć došla je brzo iz Dugog Sela. Međutim, čudno mi je ponašanje policije. Ni jednu informaciju nismo dobili u lokalnoj postaji. Načelnik postaje kratko mi je rekao da je istraga u tijeku i da je jedna osoba uhićena - žali se shrvani otac.

U dvorištu Matijevićevih jučer se okupila ožalošćena rodbina tješeći u tišini očajnu majku Danijelu i Martinova mlađeg brata. Odmah nakon događaja policajci su uhitili N. D. (21) pod sumnjom da je počinio djelo pokušaja ubojstva. U međuvremenu djelo je prekvalificirano u ubojstvo. Među vršnjacima osumnjičenog i žrtve može se čuti drugačija verzija događaja. Prijatelj pokojnog uvjeren je da N. D. nije taj koji je palicom udario Marina.

- Gotovo sam siguran da je napadač M. L. (26), sin ovdje poznatog obrtnika. On je zajedno s dvojicom prijatelja, L. T. i M. M., bio na proslavi u dijelu grada zvanom Poljana. Feštalo se pod sjenicom uz piće i gulaš. Prvi incident dogodio se oko ponoći i tu nije bilo težih ozljeda, a drugi, puno žešći, oko dva sata. U toj tučnjavi sudjelovalo je desetak mladića, a nesretni Nino dobio je palicom po glavi. Ima puno svjedoka koji su poslije vidjeli kako se plavi automobil jureći udaljio s mjesta zločina.

Dvije tučnjave

Pouzdano znam da je auto vozio M. L. i da su s njim bili L. T. i M. M. Njih trojica dosta su starija od Martina. Čuo sam i da je otac M. L. zvao ljude u policiji, a zna se da ima utjecaj ovdje. Bojimo se da će se sve zataškati i da će na kraju za sve odgovarati N. D. No to bi bila pogreška - ogorčen je mladić koji je izrazio želju da mu ne objavljujemo ime.

Iako mnogi u Ivanić Gradu smatraju da je napadač M. L, on to odlučno poriče, ali smatra i da uhićeni N. D. također nije ubojica.

- N. D. je bio od mene udaljen nekih pet metara na šanku, a moji dečki i ja smo sjedili na klupi i jeli gulaš. Nisam vidio tko je tog dečka udario jer smo mi bili za stolovima na svjetlu i jeli u miru. Nastao je metež i masa je otrčala u mrak, a mi smo ostali za stolom i nastavili jesti. U to vrijeme je N. D. bio na šanku kraj nas. Mi smo se najeli u miru, sjeli u moj auto i otišli doma.

Bio je za šankom

Nakon sat vremena po mene je došla policija jer su čuli da sam bio tamo. Dao sam izjavu kao svjedok i rekao ono što sam vidio i ono što znam. Imam saznanja da nigdje ne stoji da je N. D. bio viđen na šanku. To se nigdje ne navodi, a ja sam osobno to rekao barem tri puta - objasnio nam je jučer M. L. Iz zagrebačke policije kratko su poručili da je slučaj u nadležnosti Državnog odvjetništva, a da je osumnjičeni predan protvorskom nadzorniku. Dan nakon incidenta u Ivanić Gradu na službenim interentskih stranicama zagrebačke policije objavljeno je šturo priopćenje o teškom ozljeđivanju 21-godišnjaka.

Otac ubijenog: Nadam se da će netko hrabar reći istinu

Dražen Matijević, otac ubijenog mladića, zadivljujuće pribran, šalje pomirljive poruke.

- Jučer i danas primijetili smo da nam kraj kuće autom prolaze policajci u civilu. Valjda imaju informaciju da bi moglo doći do kakve osvete. Neka ne brinu. Našeg Martina ništa ne može vratiti. Nikome ne želimo nikakvo zlo. Od poznanika smo dobili informaciju da je majka uhićenog N. D. htjela doći nama razgovarati. Shvaćamo da je i njoj teško. Ne krivimo nikoga, ali mislim da danas još nije vrijeme za naš susret. Ako je istina da je njezin sin nevin, nadam se samo da će se naći dovoljno hrabri svjedoci koji će policiji reći što se zapravo dogodilo - govori Dražen Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 21:54