RAZBOJNICI KAŽNJENI NAKON 7 GODINA

KRVAVA PLJAČKA FINE Razbojnici dobili 70 godina: Žugelj osuđen na maksimalnih 40!

Jedan od organizatora pljačke Ivan Boršić dobio je 10 godina, kao i Ivica Štrk. Ivan Tucman osuđen je na 4 godine, a Ante Roso 5 godina. Dražen Bekavac i Krsto Bilobrk oslobođeni su svih optužbi
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Mjesecima su pratili sve što se događa u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici. Dobro su proučili raspored prostorija i ono što je najbitnije - točno su znali u kojem će trenutku u poslovnici biti najviše novca. Tog 5. rujna 2005., točno u 14.48 minuta , parkirali su ukradeni automobil ispred ulaza u Finu. Preko glave su navukli ranije pripremljene fantomke i izletjeli iz automobila. Nisu ga ni gasili da bi što prije mogli pobjeći.

Slučaj nezapamćen u hrvatskoj sudskoj praksi: Dva suđenja, dvije presude, a samo jedan zločin

Na samom ulazu u Finu iz automatske puške jedan je razbojnik počeo pucati na zaštitara Sokol Marića Dragu Renara, koji je odmah pao mrtav. Jedan metak pogodio je i drugog zaštitara, Stipu Mušana. I on je teško ranjen pao na pod. Drugi razbojnik iz pištolja je nastavio pucati po stropu. Treći je u ruci držao plinski pištolj i prijeteći tražio plijen. Užasnuti zaposlenici u oblaku dima bez ikakvog otpora razbojnicima su predali sav novac koji je bio u poslovnici.

Radilo se o više od dva milijuna kuna koja su uredno spremljena čekala prijevoz u centralu Fine. Sav novac razbojnici su potrpali u vreću, a nešto su skrili i pod jakne. Jedan po jedan izlazili su iz Fine, uskočili u ukradeni Passat i nestali. S tri fantomke hodali su po gradu i utrljavali ih u tuđu pljuvačku da bi prevarili policiju.

Više od sedam godina razbojnici su slobodno šetali, sve do prosinca prošle godine. Naoko bezazlena pucnjava ispred Zagrebačkog velesajma razotkrila je do tada savršen zločin.

Ivan Boršić (37), pravomoćno osuđivani trostruki ubojica , koji je okupio bandu okrutnih razbojnika, odlučio je otkriti tko je odgovoran za seriju pljački u novčarskim institucijama po Zagrebu od 2004. do 2008 .

U ukupno pet pljački razbojnici su se domogli oko 6,3 milijuna kuna. Ono što je najbitnije, otkrio je tko je počinio krvavu pljačku Fine u Zvonimirovoj, misterij koji policajci nisu uspijevali riješiti gotovo sedam godina. Taj do tada nerazjašnjeni zločin danas je konačno dobio sudski epilog.

Od 11 optuženih razbojnika danas ih je nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđeno ukupno devet, dok su dvojica optuženih odlukom sudskog vijeća na čelu sa sutkinjom Renatom Miličević oslobođena optužbe. Prvookrivljeni Dubravko Žugelj (29), koji je prema nepravomoćnoj presudi ubio dvojicu zaštitara, dobio je maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

- Radi se o izuzetno dobro izvršenoj kriminalnoj aktivnosti, a to potvrđuje i činjenica da su počinitelji ostali neotkriveni nekoliko godina. Postupali ste planski, podijelili uloge, vršili izvide u poslovnici, raspored prostorija, kolanje novca. I iznos novca koji ste uzeli nadilazi uobičajene svote u ovakvim kaznenim djelima. Točno ste znali kada u poslovnicama ima najviše novca - istaknula je u obrazloženju presude sutkinja Miličević.

Da su upravo Žugelj, Ivica Štrk (48) i Boršićev bratić Ivan Tucman (29) razbojnici koji su opljačkali Finu ne proizlazi samo iz priznanja Boršića, Štrka i Tucmana već i iz snimaka kamera u Fini, ali i iz iskaza drugih svjedoka.

Iako je Žugelj uporno ponavljao da on nije orobio Finu niti hladnokrvno ubio dvojicu zaštitara, sudsko vijeće nije mu povjerovalo.

- Sud nije prihvatio obranu da se radi o osveti Boršića i Tucmana. Niste dali nikakvo obrazloženje za DNK trag nađen na kapi u spaljenom automobilu - rekla je sutkinja Miličević.

Naime, nakon pljačke Fine istražitelji su iz zapaljenog automobila, koji su razbojnici koristili u pljački, izuzeli DNK trag, no do Žugeljeva uhićenja nisu znali kome pripada jer on do sada uopće nije kažnjavan. Žugeljev branitelj odvjetnik Krešimir Krsnik tvrdio je da se radi o podmetnutom tragu jer je on morao biti uništen u zapaljenom automobilu, no sudsko vijeće u to nije povjerovalo.

Krivnje su oslobođeni jedino Dražen Bekavac (39), koji je nakon pljačke oružje bacio u Savu, a novac iz pljačke Fine zakopao, te poduzetnik i Boršićev kum Krsto Bilobrk.

- Tužiteljstvo nije dokazalo u koje je to poslove Bilobrk uložio novac - zaključila je sutkinja Miličević.

Za pljačku Fine sudilo se:

Dubravko Žugelj (teretilo ga se da je ubio dvojicu zaštitara) - 40 godina

Ivan Boršić - 10 godina

Ante Roso (sudilo mu se u odsutnosti da je isplanirao krvavu pljačku Fine) - 6 godina

Ivica Štrk - 10 godina

Ivan Tucman - 4 godine

Dražen Bekavac (nakon pljačke Fine bacio oružje u Savu, a torbu s novcem zakopao i na tom mjestu posadio borove) - oslobođen

Krsto Bilobrk (Boršićev kum, predavao mu novac iz pljački koje je on ulagao u nekretnine) - oslobođen

Ostali optuženi za pljačku Finine poslovnice u Jablanskoj ulici u siječnju 2004., pljačku Fine u Aveniji Većeslava Holjevca u kolovozu 2004., pljačku Erste banke u Hrgovićima u srpnju 2007., pljačku Erste banke u Ulici Alberta Fortisa u rujnu 2009. te pokušaj prepada na zaštitare ispred Privredne banke u Ulici H. Macanovića u svibnju 2008. koju je isplanirao Ivan Boršić:

Dražen Elčić - 6 godina

Jurica Tumpak - 4 i pol godine

Fehko Imamović - 8 godina

Marijo Palić - 5 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 18:06