NAPETOST U SUDNICI

KRIV JE: Mladen Šlogar Žila osuđen na 30 godina zatvora!

 Oleg Moskaljov

ZAGREB – Mladen Šlogar Žila ubio je Ivanu Hodak, presudilo je Sudsko vijeće pod vodstvom suca Ivana Turudića. Beskućniku koji je mladu ženu ustrijelio iz sulude osvete njezinom ocu, odvjetniku Zvonimiru Hodaku, određena je kazna od 30 godina zatvora.

Na čitanje presude u sudnicu su došli i majka ubijene Ljerka Mintas-Hodak, Ivanina prijateljica glumica Jelena Perčin te Ivanin partner odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković.

Žila je presudu dočekao hladno, bez ikakve reakcije. Samo je potvrdio kako razumio presudu.

- Kao što ste čuli u završnoj riječi, tražili smo maksimalnu kaznu, zbog toga ćemo uložiti žalbu na ovu presudu - najavila je tužiteljica Dunja Pavliček koja je za Šlogara tražila kaznu od 40 godina zatvora.

>> KRONOLOGIJA SLUČAJA: Od ubojstva do kazne

>> VIDEO: Pogledajte 3D rekonstrukciju ubojstva Ivane Hodak

Ivana Hodak ubijena je 6. listopada 2008. u zgradu u ulici Pavla Hatza gdje je živjela s roditeljima. Policija je Šlogara uhitila u veljači 2009. godine nakon rutinske provjere pištolja kojeg je ilegalno posjedovao. Beskućnik je Uhićen u Zaprešiću, u štali u kojoj je boravio.

Šlogar je uhićen u veljači prošle godine u Zaprešiću gdje je živio kao beskućnik.

- Kriv je, ubio je iz bezobzirne osvete! – riječi su kojim je tužiteljica Dunja Pavliček završila svoju zaključnu riječ na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak.

Prije njezine završne riječi svoje stručno mišljenje dao je dr. Miroslav Goreta iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Goreta je voditelj Centra za forenzičku psihijatriju i potpisnik izvješća o Šlogarovom kliničkom psihoprofilu napravljenog nakog Šlogarova uhićenja.

Prema to profilu, Šlogar je narcisoidan, egocentričan, rigidan, manipulativan, nepovjerljiv, sklon kontroli i pedanteriji, s teškoćama u socijalnom funkcioniranju. Usmjeren je na sebe, ima osjećaj veličine, a nedostaje mu bliskosti, suosjećanja, kritičan je prema drugima. Osoba poput njega je ranjiva samopoštovanja, osjetljiva na kritike. Na kritiku reagira prijezirom ili bijesom.

Bez obzira na to, Goreta je na sudu ponovio kako je Šlogar bio uračunljiv.

- U konkretnoj situaciji nema elemenata koji ukazju na to da je Šlogar bio u stanju narcističkog bijesa. Takvo stanje se javlja u konkretnoj situaciji u slučaju sukoba – rekao je Goreta, ali je istaknuo kako je susret s Ivanom Hodak na ulici mogao utjecati na dodatnu agresivnost.

Prva tvrdnja dijelom ruši motiv naveden u optužnici: želju za osvetom njezinom ocu Zvonimiru Hodaku.

Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić je pak u zaključnoj riječi rekao kako Šlogar nije taj koji je ubio Ivanu Hodak.

- Šlogar nije počinio kazneno djelo. Predlažem da ovo vijeće donese zakonitu odluku – zaključio je Zujić.

Turudić Šlogara propustio pitati prihvaća li završnu riječ svog odvjetnika

Nakon što je on dovršio svoje izlaganje predsjednik sudbenog vijeća Ivan Turudić, prema Zakonu o kaznenom postupku, trebao je pitati optuženog slaže li se sa odvjetnikovom završnom riječju, ali Turudić to nije napravio.

Na taj ga je propust upozorila i članica vijeća sutkinja Ivana Kršul, ali je Turudić to zanemario.

- A zašto da ga pitam kad ionako neće ništa reći - rekao joj je Turudić dovoljno glasno da su i novinari u sudnici čuli tu primjedbu. Objava presude zakazana je za 14.15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:13