DRAMA NA JADRANU

Kraj Vela Luke izgorjela jahta na kojoj su bile 4 osobe, brodolomci ispričali kako je došlo do nesreće

Pomorska nesreća motorne jahte dogodila se u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa

požar na motornoj jahti ”La Belle

 MMPI

Čak šest nesreća na moru protekloga vikenda zahtijevalo je intervenciju brodova Lučke kapetanije ali i ostalih spasilačkih službi. Na sreću, u tim događajima nitko nije smrtno stradao dok su dvije osobe ozlijeđene.

U petak su se kod Čiova sudarili domaći ribarski brod i jahta koja je plovila pod zastavom Belizea. Kako je utvrđeno očevidom, sudar u kojemu je potonula ribarica skrivio je voditelj strane jahte, inače hrvatski državljanin, te mu je izrečen prekršajni nalog.

"U petak, 23. lipnja u 10.42 sata službenici Lučke kapetanije Split zaprimili su dojavu o pomorskoj nesreći motorne jahte ‘Bagheera‘ (u charteru), dužine oko 35 metara, zastave Belizea, i ribarice ‘Marita‘, dužine 9 metara, hrvatske zastave, koja je zbog nastalih oštećenja uslijed udara jahte potonula bez stradalih, ozlijeđenih i onečišćenja mora.

image

požar na motornoj jahti "La Belle

MMPI

Na poziciji pomorske nesreće, nešto manje od 200 metara južno od obale otoka Čiovo, službenici LK Split utvrdili su da među ukupno pet sudionika s oba plovila nema ozlijeđenih. Na potonuloj ribarici u trenutku nesreće boravio je samo voditelj, državljanin Republike Hrvatske, kojega su nakon sudara iz mora neozlijeđenog izvukli članovi posade motorne jahte. Ribarica je potonula na dubinu od 53 metra, s oko 100 litara pogonskoga goriva tipa diesel koje je preostalo u brodskom spremniku.

Pregledom motorne jahte ustanovljena su manja oštećenja pramca iznad razine mora te je voditelju, državljanin Republike Hrvatske, izdan nalog za samostalnu plovidbu i sidrenje u Trogiru, dok je voditelj ribarice spasilačkim brodom LK Split prevezen u gradsku luku Split. Obilaskom šireg perimetra pomorske nesreće tijekom jučerašnjeg dana nisu uočeni tragovi onečišćenja mora.

Očevidnim radnjama o uzrocima ove pomorske nesreće nisu utvrđeni administrativni nedostatci u pogledu posada i plovila, dok je odgovornost za pomorsku nesreću nedvojbeno utvrđena kod voditelja motorne jahte, zbog čega je iz nadležnosti Lučke kapetanije Split istome izdan prekršajni nalog", izvijestili su o događaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI).

Na području Zadra, konkretno u zadarskoj gradskoj marini, u petak u 14.52, žena je teško ozlijeđena kada je brodica na kojoj se nalazila, i kojom je upravljao njezin suprug, prilikom isplovljavanja udarila u druge vezane brodove.

"Dolaskom na mjesto događaja sudionici pomorske nesreće nisu zatečeni, jer su nakon događaja pratili ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu, kamo su je prevezli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

U okviru preliminarnog očevida na poziciji ove pomorske nesreće i temeljem iskaza voditelja gradske marine, službenici zadarske Kapetanije ustanovili su da se nesreća dogodila u trenutku dok je voditelj brodice, ujedno suprug ozlijeđene, isplovljavao iz gradske marine, pri čemu je lijevim bočnim dijelom udario u obližnja plovila na vezu.

Supruga voditelja brodice u trenutku udara zadobila je teške tjelesne ozljede noge, a njihova brodica pretrpjela je oštećenja u predjelu lijevog trupa iznad razine mora, dok na druge dvije brodice (u koje je brodica štetnika udarila) vizualnim pregledom nisu ustanovljena oštećenja.

image

požar na motornoj jahti "La Belle

MMPI

Inspektor sigurnosti plovidbe LK Zadar u suradnji s kriminalističkim inspektorom PP Zadar nastavio je izvide i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće", kažu iz Ministarstva.

U subotu pak u Zadarskom kanalu djelatnici Lučke kapetanije spašavali su dvije mlađe osobe, državljane Austrije, kojima se gubio svaki trag nakon što su po nevremenu surfali jet-skijem.

"Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u subotu oko 15.20 sati zaprimila je dojavu o nestanku dviju mlađih osoba tijekom plovidbe unajmljenim rekreativnim plovilom tipa jet-ski u Zadarskom kanalu, između mjesta Petrčane i otoka Ugljana.

U koordiniranu akciju traganja uključen je spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske i aerodromske policije Zadar, a traganju se priključio i vlasnik rent a jet-ski plovila.

Nedugo nakon početka akcije na moru je pronađen napušteni jet-ski, a dvojica nestalih mladića (braća), državljani Republike Austrije, pronađeni su neozlijeđeni na jednoj od ugljanskih plaža te su prevezeni na polazišnu lokaciju. U izjavi službenicima zadarske kapetanije rekli su kako rekreativno plovilo nisu adekvatno osigurali po dolasku na plažu te je otplutalo pod utjecajem vjetra i valova", kažu iz Ministarstva.

Lučka kapetanija iz Senja bila je angažirana na potrazi za četiri njemačka državljanina koji su se gliserom nasukali na nepristupačnom sjeveroistočnom dijelu Paga, a u akciji je angažiran i zrakoplov.

"Akcija traganja i spašavanja za četiri državljanina Republike Njemačke pokrenuta je jučer, 24. lipnja u 6.26 ujutro, nakon što je u MRCC Rijeka posredstvom Županijskog operativnog centra ŽOC 112 zaprimljen poziv pogibelji i zahtjev za spašavanje jednog od četiri brodolomca na nepristupačnome dijelu sjeveroistočne strane otoka Paga, kamo su samostalno isplivali nakon što je njihov gliser u kvaru nekontrolirano nošen udarima bure razbijen o obližnje stijene.

Odmah po dojavi pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja prema unesrećenima, u suradnji s Lučkom kapetanijom Senj, Policijskom upravom Gospić, Obalnom stražom RH i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Uz površinsko traganje, koje su provodile jedinice senjske kapetanije i pomorske policije, kopnenom stranom otoka prema mjestu dojave za brodolomcima su tragali policijski službenici i pripadnici HGSS-a, dok je zrakoplov tipa Pilatus iz sastava Obalne straže RH angažiran u zračno traganje.

Unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima svi brodolomci su spašeni na tri različite lokacije, od kojih je posljednji brodolomac pronađen u 12.50 sati na prvoj dojavljenoj poziciji, gdje je ostao čekati pomoć zbog zadobivenih ozljeda stopala. Četvorica spašenih brodolomaca predani su djelatnicima Hitne medicinske pomoći Senj u daljnje medicinsko postupanje, čime je ova akcija uspješno okončana. Očevid o uzrocima pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Senj.

U subotu su službe spašavanja intervenirale i na Cresu kada se plovilo u kojemu su bile četiri osobe, među kojima i malo dijete, nasukalo kod Punte Križa.

"Izravan poziv pogibelji od člana posade brodice u MRCC Rijeka zaprimljen je jučer, 24. lipnja u 12.20, kojim je zatraženo spašavanje za četiri osobe, među kojima i malo dijete uslijed nasukavanja kod Punte Križa na otoku Cresu.

Zbog jačine udara bure te nepristupačne obale iz MRCC Rijeka u akciju spašavanja angažirani su pripadnici lošinjskog HGSS-a, koji su u 14.50 evakuirali sve osobe s nasukane brodice, od kojih nitko nije ozlijeđen. Spašene osobe prevezene su u Lošinj, gdje su po dolasku zbrinute, nakon čega su dale iskaz službenicima Lučke ispostave Lošinj, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće", kažu o akciji spašavanja iz MMPI-ja.

image

požar na motornoj jahti "La Belle

MMPI

U subotu su pak djelatnici dubrovačke Lučke kapetanije spašavali četvero brodolomaca s jahte na kojoj je u Korčulanskom kanalu izbio požar. Angažirani su i vatrogasci, no zbog teških oštećenja jahta je potonula dok su brodolomci prošli bez ozljeda. Iz Ministarstva su detaljno izvijestili i o ovoj akciji.

"Dojava o pogibelji zaprimljena je jučer, 24. lipnja u 13.04, od voditelja, ujedno vlasnika motorne jahte ‘La Belle‘, hrvatske zastave, koji je prijavio požar u potpalublju te obavijestio Središnjicu o izvršenoj evakuaciji svih članova posade na pomoćnu brodicu. Na plovilu su boravile ukupno četiri osobe, uključujući voditelja, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Pomorska nesreća motorne jahte dogodila se u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa, kamo je odmah po dojavi zbog blizine angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Lastovo te vatrogasci iz Smokvice, koji su na mjesto nesreće doplovili vatrogasnom brodicom i započeli s gašenjem opožarene jahte, no s obzirom na oštećenja od požara jahta je potonula na dubinu od oko 70 metara. O događaju je obaviještena i Pomorska policija Vela Luka.

Na mjestu potonuća, osim plutajućih ostataka s potonule olupine, nije uočeno značajnije površinsko onečišćenje mora. Četvero brodolomaca po dolasku u Velu Luku dalo je iskaz službenicima velolučke ispostave, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće,", izvijestili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:17