SLUČAJ JANAF

Kovačević broji zadnje dane u Remetincu: Uskok saslušao i Ivana Vrdoljaka, preostalo još 8 svjedoka

U prvih trideset dana najnovijega kruga istraga protiv Kovačevića, USKOK je ispitao 31 svjedoka
Dragan Kovačević
 Damir Krajač/Cropix

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević trebao bi najkasnije do četvrtka drugi put izaći iz Remetinca, a s njime bi na slobodu trebali biti pušteni i suokrivljeni poduzetnik Ivan Širić te bivši šef sektora sigurnosti u Janafu, Vlado Zorić. Naime, kad je 7. svibnja istražni sudac produljivao pritvor Kovačeviću, Širiću i Zoriću, odlučio je da taj pritvor može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja, ili dok se pak ne ispita preostalih osam svjedoka zbog kojih je pritvor određen.

U prvih trideset dana najnovijega kruga istraga protiv Kovačevića, USKOK je ispitao 31 svjedoka te ih je još preostalo samo osam na koje bi, prema mišljenju suda, Kovačević, Širić i Zorić mogli utjecati da su na slobodi. U protekla dva tjedna USKOK je, neslužbeno doznajemo, ispitao gotovo sve od preostalih osam svjedoka te bi u ovome tjednu trebao biti saslušan i posljednji svjedok.

Riječ je, kako doznajemo, o jednome od zaposlenika Janafa zaduženome za javnu nabavu. Prošloga četvrtka kao svjedok u USKOK-u je saslušan i bivši ministar gospodarstva te Kovačevićev stranački kolega Ivan Vrdoljak, koji je predložen na okolnost svojih eventualnih saznanja o kupnji stana na splitskome Žnjanu. Riječ je o stanu koji je, prema optužbi, predstavljao mito koje je Ivan Širić dao Kovačeviću u zamjenu za poslove s Janafom.

Naime, stan je Širićeva tvrtka Cefis kupila od tvrtke Sunčani Žnjan, kojoj su vlasnici Ivan Vrdoljak i još jedan HNS-ovac, Klement Bašić. USKOK tvrdi kako je stan kupljen kao dar Kovačeviću te je bio u njegovu prikrivenom vlasništvu, premda je formalni vlasnik i dalje tvrtka Cefis.

Nakon Kovačevićeva uhićenja Vrdoljak je na novinarske upite rekao kako nema pojma da Kovačević ima stan u Splitu, dok Bašić ništa nije želio komentirati. I Bašić je ispitan kao svjedok. Nije poznato što su on i Vrdoljak rekli istražiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:48