ČETIRI MJESECA POSLIJE

Kopitz i dalje u bolnici, a njegova bivša supruga na ispitivanju je ponavljala samo dvije riječi

Koliko je istraga o ubojstvu djece bila mučna, svjedoči i to da je prilikom jednog ispitivanja svjedooka zapisničarki tužiteljice pozlilo

Harald Kopitz

 Damir Krajac/Cropix

Stručnjaci Medicinskog fakulteta, ali i psihijatri iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, provode vještačenje nad Haraldom Kopitzem (56), austrijskim državljaninom koji je okrivljen da je u noći s petka 24. rujna na subotu 25. rujna prošle godine u unajmljenom stanu u zagrebačkim MIinovima tabletama otrovao svoje troje djece i nakon toga pokušao samoubojstvo.

Kopitz je priznao zločin, a nakon kraće hospitalizacije u KB-u Sestre milosrdnice bio je priveden, najprije u policiju, a potom i u tužiteljstvo te Županijski sud, gdje mu je sudac istrage na prijedlog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i zbog teških okolnosti počinjenja djela.

Kopitz je i dalje smješten u samici Bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj, odakle ga odvode na vještačenja kako bi se eventualno mogao dokučiti što mu je bio motiv za ubojstvo njegovo troje djece, zbog kojeg mu prijeti do 50 godina zatvora.

U međuvremenu je u stanu u Mlinovima, gdje su pronađene neke tablete, proveden očevid, na koji je doveden i Kopitz. Ispitani su i svi svjedoci koje je predložilo tužiteljstvo.

image

Harald Kopitz

Facebook

Ispitana je i Kopitzova bivša supruga, koja je u suzama davala svoj iskaz često se naglas pitajući: "Zašto? Kako?". Prema dogovoru s njim, djeca su vikend kada su ubijena provela kod oca, a majka je bila na službenom putu, a tjedan nakon toga trebala su biti s njom. Ni njegovi prijatelji i kolegi s posla koji su ispitivani o okolnostima njegova privatnog života nisu uočili nikakve naznake iz njegova ponašanja da bi se mogao dogoditi strašan zločin.

Nakon što se obavi vještačenje i stigne nalaz vještaka, Albina Tisanić, zamjenica županijske državne odvjetnice, mogla bi zakazati još jedno ročište, a onda bi vrlo brzo moglo uslijediti podizanje optužnice.

Harald Kopitz radio je kao financijski savjetnik i menadžer u nekoliko inozemnih kompanija, ali i u tvrtkama u Hrvatskoj, gdje je osnovao i vlastitu tvrtku za financijsko savjetovanje, ali je istovremeno i tražio novi posao i bio na nekim razgovorima. Bio je naviknut na visok životni standard, a zbog financijskih problema u koje je upao prijetilo mu je otkazivanje stana u Mlinovima, što je, navodno, teško primio. No, još nije objasnio motiv i razlog zbog kojeg je ubio vlastito troje djece.

Koliko je istraga bila mučna, svjedoči i to da je prilikom jednog ispitivanja svjedoka zapisničarki tužiteljice pozlilo, a policajcima koji su obavljali očevid policija je osigurala psihološku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45