RATNI SUVENIR

Kod zadarskog umirovljenika pronašli prvi hrvatski pištolj s posvetom Gotovine, kaznili ga s više od 600 eura

A kada to i plati, pištolj više nikad vidjeti neće. Naime, sud je odlučio da će pištolj biti predan MUP-u radi opće sigurnosti

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

"M.S. od zapovjednika ZP Split A. Gotovina" – natpis je ugraviran u pištolju marke PHP s pripadajućim spremnikom kojeg je zadarska policija pronašla u spremištu ispod stepeništa kuće 71-godišnjeg D.S. iz okolice Zadra.

I ništa tu ne bi bilo sporno da ga je zadarski umirovljenik posjedovao legalno, dakle uz potrebne dozvole. Prokazani muškarac je, inače, istog prezimena kao osoba kojoj je Gotovina, kao zapovjednik Zbornog područja Split, ako je suditi barem prema posveti, poklonio navedeni PHP, što je skraćenica za prvi hrvatski pištolj nastao početkom Domovinskog rata 1991. u Ozlju.

U njegov dom, naime, policija je banula prije četiri godine, točnije 17. rujna 2019. u kasnim popodnevnim satima. Temeljem sudskog naloga pretražen je umirovljenikov dom i ostale prostorije koje koristi te se za policiju ogriješio o članak 70. st.1. toč 1. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, pa se sa slučajem, na osnovu optužnog prijedloga, pozabavio i zadarski sud.

Međutim, do umirovljenika, unatoč nizu odaslanih poziva, zadarska sutkinja nije uspijevala doći gotovo tri godine pa je nedavno odlučila ‘presjeći‘ te 71-godišnjaka, bez da se čula njegova strana priče i porijeklo pištolja, osuditi zbog ratnog suvenira B kategorije, kojeg je posjedovao ilegalno.

Prošlog tjedna sud mu je izrekao, ispod zakonskog minimuma, 603 eura novčane kazne uz mogućnost plaćanja dvije trećine dosuđene kazne unutar roka od 60 dana. Mora platiti na to i 14 eura sudskih troškova.

A kada to i plati, pištolj više nikad vidjeti neće. Naime, sud je odlučio da će pištolj po pravomoćnosti presude biti predan Ministarstvu unutarnjih poslova radi radi opće sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:52