PAO KLJUČNI DOKAZ

‘Kičma‘ optužnice u slučaju Agrokor već je pukla: Evo što sada slijedi za Todorića

Premda vještačenje nije jedini dokaz protiv Todorića i ostalih, treba reći da se čini prilično nemoguće da se optužnica u sadašnjem obliku održi

Ivica Todorić

 Tomislav Kristo/Cropix

Što će odluka o "izbacivanju" vještačenja značiti za budućnost predmeta veliki Agrokor ? Svakako ništa dobro po tužitelje. No dok je kratkoročno jednostavno predvidjeti kako će se stvari razvijati, s protekom vremena pojavljuje se sve više i više varijabli, a shodno tome i spekulacija.

Ono što je sigurno je da najprije treba vidjeti kako će odluka o izdvajanju vještačenja proći na Visokom kaznenome sudu (VKS), a tužiteljstvo je odmah nakon odluke najavilo žalbu. No, s obzirom da se ne radi o prvoj odluci VKS-a po ovome pitanju, postoji velika vjerojatnost da bi mogli odbiti žalbu tužiteljstva.

U tome slučaju, predmet "veliki Agrokor" ostaje bez svoje "kičme", odnosno nalaza koji tvrdi da su Todorić i ostali počinili kaznena djela kako im se to stavlja na teret. Premda, naravno vještačenje nije jedini dokaz protiv Todorića i ostalih, treba reći da se čini prilično nemoguće da se optužnica u sadašnjem obliku održi bez svojega praktični ključnoga dijela.

Prema zakonu, optužno vijeće u tome slučaju može napraviti dvije stvari ili može obustaviti postupak, a što je malo izgledno da će se dogoditi, ili pak može optužnicu vratiti državnome odvjetništvu na doradu. U tome slučaju postoje rokovi koje sud određuje, a koji, ako se ne poštuju, znače obustavu postupka. Prema Zakonu o kaznenome postupku za djela iz nadležnosti Županijskog državnoga odvjetništva taj rok može maksimalno biti 12 mjeseci, a iznimno tužitelji od suda mogu zatražiti produljenje toga roka, no taj rok nikako ne može biti dulji od 24 mjeseca. Premda se čini kako je u pitanju jako dug rok, ono što situaciju s Agrokorom čini specifičnom je činjenica da je riječ o jako obimnim vještačenjima.

Najprije, mora se uopće pronači vještaka koji je u stanju izvršiti takvo vještačenje, a zatim treba vremena da se ono provede. Uglavnom, ukoliko odluka o izdvajanju KPMG-ovog vještačanja postane pravomoćna, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo želi podići optužnicu u istome opsegu kao ovu aktualnu, prethodi im vrlo intenzivan proces traženja i angažiranja novoga vještaka, no ovoga puta sa zadanim rokovima čije prekoračenje znači propast čitavoga postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:49