AFERA U HKZP

Karamatić: ‘Dobio sam naputak da se zaposli sin vrlo moćne osobe‘; Bagarić: ‘Nikada nisam tražio ništa‘

Sud je odlučio ostaviti na slobodi umirovljenog generala bojnika Vladu Bagarića, šefa Hrvatske kontrole zračne plovidbe

Vlado Bagarić

 Davor Pongracic/Cropix

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, unatoč žalbi velikogoričkog tužiteljstva na odluku o (ne)pritvaranju koju je donijela istražna sutkinja velikogoričkog suda, odlučilo je ostaviti na slobodi umirovljenog generala bojnika Vladu Bagarića, inače prvog čovjeka Hrvatske kontrole zračne plovidbe kojem mandat istječe u travnju 2023. godine.

Bagarić se pod lupom Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici nalazi zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti radi dva nezakonita zapošljavanja u HKZP-u. A nakon što je u nekoliko navrata u tužiteljstvu ispitan Nino Karamatić, čelna osoba tročlanog Povjerenstva za odabir kandidata koje je Bagariću dostavilo na stol imena tri najbolja kandidata među kojima i ime sina glavnog državnog revizora kojeg, pak, u ekspertizi stručna agencija prethodno, nakon testiranja, nije preporučila, tužitelji su za Bagarića odlučili zatražiti istražni zatvor.

Sporna su, kako smo već pisali, dva zapošljavanja - prvo je bilo od 19. srpnja 2017. do 1. ožujka 2018., kada je na mjesto višeg stručnog savjetnika za analize i simulacije zaposlena Andreja Reščić i zbog toga je, u svojstvu osumnjičenika, Bagarić već ispitan 9. lipnja 2022., dok će tek biti saslušan radi drugog spornog zapošljavanja Franje Klešića, revizorova sina na mjesto specijaliste za obračun naknada iz vremenskog perioda od 11. rujna 2019. do 23. siječnja 2020.

I dok Bagarićev odvjetnik Ivo Farčić ustraje na tome da u slučaju Reščić "nema jače argumentacije za odabir kandidata od činjenice da je sporni kandidat studij završio u roku, dakle za pet godina kao vrhunski student, za razliku od protukandidata koji je studirao 10 godina i u vrijeme natječaja još uvijek nije bio diplomirao, kao i da je pri odabiru koristio diskrecijsko pravo", tužiteljstvo na osnovu trenutno prikupljenih dokaza smatra suprotno. Djelomično se, pak, kako doznajemo, sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odlučujući o istražnom zatvoru složila s tužiteljstvom – za zapošljavanje kandidatkinje Reščić smatraju i da ne postoji čak ni osnovana sumnja da se Bagarić ogriješio o zakon, dok u drugom zapošljavanju sina glavnog državnog revizora Klešića smatraju da osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela egzistira.

Iz Bagarićeva kruga doznajemo da on ustraje na tome da poznanstvo s revizorom datira iz vremena nakon natječaja a ne prije toga, međutim, iz iskaza Karamatića iščitava se drugo, točnije on je tužiteljima spomenuo e-mail koji mu je 2. kolovoza 2019., neposredno pred odlazak na godišnji, poslao Bagarić.

- Taj email nije imao sadržaj već samo privitak koji je bio životopis Franje Klešića. Nakon tog emaila Bagarić mi je rekao da je poslao životopis odličnog dečka koji je sin njegova prijatelja i kojega bi svakako trebalo zaposliti u Sektoru korporativnih funckija HKZP-a koji je upravljao financijama i računovodstvom. Klešić je bio financijske struke, a nakon povratka s godišnjeg dobio sam direktan usmeni naputak od Bagarića da se raspiše natječaj za specijalista za obračun naknada u zračnoj plovidbi te da će se na to mjesto zaposliti Klešić, sin glavnog državnog revizora koji je vrlo moćna osoba... – ispričao je, među ostalim, Karamatić u tužiteljstvu ustvrdivši da je na to rekao Bagariću da je Klešića potrebno testirati i vidjeti je li adekvatan za to radno mjesto. Ujedno je napomenuo i da se sve to odvijalo prije raspisivanja oglasa 11. rujna 2019. te da je nakon toga Bagarić prema njemu promijenio ponašanje.

image

Nino Karamatić

Zeljko Puhovski/Cropix

Bagarić je, pak, na ročištu o pritvoru uvjeravao sve redom da cijeli život radi po propisima te da na Karamatića nije utjecao niti ga usmjeravao da krši zakon.

- Od petnaeste sam godine u vojnom sustavu i zbog toga jako dobro znam što znači funkcionirati unutar sustava. I zato taj sustav i poštujem. Nikada od Nine Karamatića nisam tražio ništa, a pogotovo ne nešto protuzakonito jer me on smjenjuje otkad je imenovan. Mislim da sam uvijek radio u korist RH pa sam tako uveo i sustav školovanja kontrolora leta te time uštedio RH milijune kuna svake godine. Doista je neprimjereno me optužiti za loše odluke jer sam uvijek odlučivao kao dobar gospodarstvenik pa sam tako svojom poslovnom odlukom onemogućio štrajk kontrolora leta 22. srpnja 2022. što je doprinijelo turističkoj sezoni – rekao je u svoju obranu na ročištu za određivanjem istražnog zatvora Bagarić ističući da će za 2022. godinu društvo iskazati oko 200 milijuna kuna dobiti.

Jedan od razloga zašto je sutkinja istrage odbila pritvoriti Bagarića je i činjenica da je od počinjenja djela prošlo pet odnosno tri godine te da je kroz taj period imao dovoljno vremena, ako je i htio, utjecati na deset svjedoka koji su planirani biti ispitani narednih tjedana. No to nije jedini razlog. Doznajemo da je stav suda da je tužiteljstvo nakon reaktivacije postupanja u kaznenom predmetu, vlastitom pogreškom ili procjenom, propustilo ispitati sve svjedoke za koje smatraju sad naglo da postoji bojazan da bi na njih Bagarić mogao utjecati u daljnjem tijeku postupka osim ako ga se ne pritvori.

Podsjetimo, da je u odluci Povjerenstva na čijem je čelu bio Karamatić, i koje je stiglo Bagariću na stol pisalo sljedeće: "Na raspisani eksterni oglas za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme za radno mjesto specijalista za obračun naknada u zračnoj plovidbi javilo se 14 kandidata. Najboljih pet kandidata je pozvano na stručna i daljnja psihološka testiranja - D. T., F. K., V. S., M. J. i T. M.. Psihološka testiranja u HKZP-u radili su ovlašteni psiholozi, kandidati su testirani putem profesionalnih upitnika, a tri najbolja kandidata pozvana su na završni intervju pred Povjerenstvo - D. T., M. J. i F. K. Nakon provedene cjelokupne selekcijske procedure, Povjerenstvo zaključuje da sva tri kandidata zadovoljavaju sve zahtjeve traženog radnog mjesta te su svi zadovoljili na razgovoru pred Povjerenstvom. Uprava neće pogriješiti ako odabere bilo kojeg od tri predložena kandidata, a Povjerenstvo ih je rangiralo temeljem relevantnih informacija...".

No, postavlja se pitanje je li doista radi Bagarićeva urgiranja Povjerenstvo odlučilo ignorirati ekspertize koje je za svakog kandidata ponaosob izradila stručna agencija Hill International. Jer Hill International, pak, u svojoj ekspertizi nakon intervjua s Klešićem ne preporučuje ga za radno mjesto specijalista za obračun naknada. Prema njihovu mišljenju, unatoč odgovarajućem iskustvu, Klešić ne ostavlja dojam proaktivne osobe koja je spremna usavršavati se. A u prilog mu ne idu, zaključuje Hill International, niti ispodprosječni rezultati na testu kognitivnih sposobnosti koji ukazuju na potencijalno nedovoljno razvijene analitičke sposobnosti...

Inače, Bagarić kao direktor imao je, na osnovu triju odabranih kandidata od strane Povjerenstva, diskrecijsko pravo odabrati koga hoće. Njegov odvjetnik Farčić ponavlja da je Bagarićevo inzistiranje da se školovanje kontrolora leta organizira u Hrvatskoj a ne u Švedskoj bilo zapravo diranje u pčelinje gnijezdo različitih financijskih i poslovnih interesa radi kojih se njegov branjenik našao na piku. Tom Bagarićevom odlukom je navodno ušteđeno 15-ak milijuna kuna na godišnjoj razini, a školovanje u Švedskoj za jednog kandidata doseže i 200 tisuća eura. Do sada su se tako školovale tri generacije kontrolora, a natječaj za četvrtu je raspisan.

A prema stanju spisa, za izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici ne postoje ni opći uvjeti za njegovim pritvaranjem u slučaju zapošljavanja prve kandidatkinje, dok u drugom slučaju zapošljavanja sudsko vijeće je stava da je tužiteljstvo protekle tri godine imalo sasvim dovoljno vremena ispitati sve svjedoke za koje sad strahuje da bi na njih mogao utjecati Bagarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:03