OLUJNI VJETAR

KAOS ZBOG NEVREMENA NA JADRANSKOM MORU Nasukala se jedrilica, policija spasila kajakaša

ZAGREB - Zbog jakog nevremena, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je duž obale koordinirala niz akcija spašavanja, priopćilo je večeras Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

U Središnjicu je rano poslijepodne zaprimljen poziv voditelja grupe od sedam kajakaša koji su krenuli iz Visa prema Komiži, ali se nakon prolaska uvale Oključna jedan kajakaš, izraelski državljanin, odvojio od skupine te su ga izgubili iz vidokruga.

Srećom, već u 15.04 sati Pomorska policije dojavila je da je kajakaš pronađen živ i zdrav.

Nedugo potom, u 15.15 sati, zaprimljena je dojava da se u uvali Stiniva na otoku Visu pod jakim udarima juga nasukala jedrilica.

Prema prikupljenim podatcima, u kontaktu sa voditeljem privatne jedrilice „Tom“, sa šest članova posade, svi Austrijanci od kojih nitko nije ozlijeđen, ustanovljeno je da se dogodio kvar pogonskoga stroja što je uzrokovalo nasukanje.

Pogonski stroj popravljen je u 18 sati, a kako na jedrilici nisu uočena ozbiljnija oštećenja uspješno je odsukana, te je nastavila prema luci Vis. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

U Središnjicu je u 15.15 sati zaprimljen poziv pogibelji od posade jedrilice koja se nasukala kod Dugog otoka.

U komunikaciji sa voditeljem jedrilice „Aphia II“, sa sedam njemačkih državljana, utvrđeno je da ih je za plovidbe uz Dugi otok iznenadilo jako nevrijeme te su se nasukali u zaljevu Pantera.

Kako nitko od članova posade nije ozlijeđen, a u jedrilicu nije prodiralo more, posadi je poručeno da pričeka smirivanje nevremena, te je upućeno plovilo tvrtke specijalizirane za pomoć na moru.

Jedrilica je uspješno odsukana u 19.10 sati, nakon čega je samostalno nastavila daljnju plovidbu. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:07