KRIVOTVORILI DOKUMENTE

Kaos nakon smrti bogate žene s Hvara: Za nasljedstvo se bore pekar i kućna pomoćnica, u priču upali i prevaranti

Iza umrle starice ostala je imovina koja se mjeri u milijunima eura, dvije obiteljske kuće, poslovni prostori, zemljišta, ušteđevina...

Grad Hvar

 Nikola Vilic/Cropix

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je Borislava T. (64), zvanog Bobo iz Makarske, Gorana B. (40), zvanog Gogi iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog, i Slobodana V. (51) iz Mrkonjić Grada u BiH za prijevaru te niz pokušaja prijevara i krivotvorenja isprava kojima su, na osnovi lažne dokumentacije, iz različitih banaka podigli i pokušali podizati ušteđevinu koju je na računima imala već četiri godine pokojna A. R. M. s otoka Hvara.

Optužnica tereti Bobu, nezaposlenog vulkanizera na socijalnoj pomoći podrijetlom iz Srbije, da je 6. travnja 2022. godine u Zagrebu, a kako bi se "znatno nepripadno materijalno okoristio", došao u poslovnicu Privredne banke te djelatnici pokazao krivotvoreni dokument pod nazivom "Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.", a u kojemu je stajalo da je taj papir izdao Općinski građanski sud u Zagrebu 15. siječnja 2021. godine i da je po njemu on proglašen njezinim nasljednikom, piše Slobodna Dalmacija.

Ovjerene lažne isprave

Ne sumnjajući u istinitost dokumenta, djelatnica mu je u dva navrata s računa pokojne žene na njegova dva tekuća računa prebacila prvo više od milijun i 285 tisuća kuna, a potom i dodatnih 61.500 kuna.

Nakon što mu je ova prijevara "upalila", Bobo je, po optužnici, nakon dva tjedna došao u Split, u ured javne bilježnice, te od nje zatražio da mu izradi pet ovjerenih preslika dokumenta "Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.". Predočio joj je isti krivotvoreni dokument zagrebačkog suda, a ona je, ne sumnjajući u autentičnost, napravila tih pet preslika te je svaku ovjerila štambiljem kojim je potvrdila da je riječ o preslici izvorne isprave, a zatim je te štambilje vlastoručno potpisala i na njih otisnula svoj službeni pečat.

Nakon što je došao do preslika, Bobo, Gogi i Tane, tereti ih optužnica, zajednički i dogovorno od 26. do 29. travnja 2022. godine u Splitu pohode poslovnice više raznih banaka u kojima su pokušali s računa pokojnice podignuti veće svote novca.

Bobo i Tane, nezaposleni metalostrugar i trgovac, već se nalaze u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka svibnja, a obojica su dosad neosuđivani. No zato je službeno nezaposleni elektromonter Gogi prije četiri godine u Splitu pravomoćno osuđen zbog prijetnje na osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, a ima i pravomoćne četiri godine sa suda u Karlovcu iz 2019. godine zbog dilanja narkotika te još jednu uvjetnu kaznu splitskog suda na pola godine zatvora, uvjetno na dvije godine zbog prijevare.

Jedini on nije u istražnom zatvoru, nego je na slobodi, no nakon što je tužiteljstvo dobilo podatke o osuđivanosti, i za njega su zatražili određivanje istražnog zatvora.

Odbijeni u bankama

Slobodna Dalmacija nije uspjela doznati na koji su način oni uopće doznali u kojim bankama je pokojna žena - koja je bila vrlo imućna i imala je kako novca tako i stanova i nekretnina po Hvaru i Zagrebu u vrijednosti od više milijuna eura - imala otvorene račune i koliko je na njima novca.

Dakle, prvo su 26. travnja došli u poslovnicu Erste&Steiermarkische Bank te su na osnovi rješenja o nasljeđivanju tražili isplatu gotovine s računa pokojnice, pri čemu je Bobo kao navodni "nasljednik" podnio "zahtjev za postupanje nakon smrti klijenta". Bankar im je rekao da žena ima na računu nešto manje od 20 tisuća eura i da će biti obaviješteni o isplati nakon provjere zahtjeva za isplatom.

Tri dana poslije odlaze u poslovnicu RBA, gdje od pokojničine osobne bankarice također traže isplatu gotovine, no ona je provjerila rješenje i utvrdila da je krivotvoreno pa je odbila dati im novac. Sat vremena poslije trojac odlazi u OTP banku, gdje naposljetku također ne dobivaju novac jer se utvrdilo da je rješenje o nasljeđivanju falsificirano. No prevarantski dvojac ne odustaje te već 50-ak minuta kasnije posjećuju Partner banku, no priča opet završava na isti način - ne dobivaju novac.

Pokušali su na osnovi lažnog rješenja o nasljeđivanju doći i do 23 tisuće eura s računa u poslovnici Banke kovanica u Splitu, no i tu su "izvisili" zahvaljujući revnosti djelatnice.

O slučaju borbe za nasljedstvo iza pokojne A. R. M., koja je umrla u srpnju 2018. godine u Zagrebu, prije pola godine izvještavao je i RTL te portal Slikedrustva.com, koji navode da je iza umrle starice ostala poprilična materijalna imovina koja se mjeri u milijunima eura te da se radi o dvjema obiteljskim kućama u Zagrebu i na Hvaru, poslovnim prostorima, lokalima, zemljištima, kao i ušteđevini na tridesetak računa u raznim bankama.

Kućna pomoćnica

S jedne strane u u borbi je jedan poznati hvarski pekar, koji je tvrdio da je on bio nevjenčani suprug pokojne žene te da je on oporukom njezin nasljednik, a s druge dvoje poznatih zagrebačkih odvjetnika. Jedna je odvjetnica koja se bavi gotovo isključivo predmetima u vezi s nasljeđivanjem, a suprug joj je jedan od policijskih šefova, dok je njezin kolega poznati zagrebački odvjetnik šibenskog podrijetla.

Oni, pak, po tim napisima zastupaju nekadašnju kućnu pomoćnicu preminule žene koja se nakon njezine smrti pojavljuje kao oporučna nasljednica pokojne imućne Hvaranke, a s kojom su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju po kojemu sva njezina imovina nakon njezine smrti pripada njima. Ta borba, koliko znamo, i dalje traje...

A imaju li veze s tim Bobo, Gogi i Tane, valjda će se iskristalizirati tijekom predstojećeg sudskog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56