SLUČAJEVI HYPO I INA-MOL

KAKO SU USTAVNI SUCI DOŠLI DO ODLUKE Većina prigovora Sanaderova tima ipak je odbačena

Ivan Turudić, koji je bio predsjednik sudskog vijeća u prvom postupku, rekao je da ne vidi zašto ne bi ponovno sudio
 Damjan Tadić / CROPIX

Iako je Ustavni sud RH usvojio ustavnu tužbu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i ukinuo pravomoćnu presudu u slučajevima Hypo i Ina - MOL, odbacio je većinu prigovora koji su se odnosili na navodne povrede Ustavom zajamčenih prava Ive Sanadera tijekom kaznenog postupka.

Jednoglasna odluka

Ustavni sud angažirao je radnu skupinu od više sudaca i ustavnosudskih izvjestitelja te da je konačnoj odluci prethodio cijeli niz vijećanja, rasprava na radnim sastancima te sudačkim kolegijima. I odluka je donesena jednoglasno. Pritom su sugerirali da bi “prvostupanjski sud trebao razmotriti potrebu da se kazneni postupak ponovi pred izmijenjenim sastavom sudskog vijeća”. Međutim, sudac Ivan Turudić u izjavama za medije je naveo kako ne vidi razlog zbog kojeg u tom predmetu ne bi ponovno sudio. Obrana će tražiti da se postupak vodi pred izmijenjenim vijećem. Postupak bi mogao početi već u rujnu. Osim usvojenog problema s retroaktivnom primjenom zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i obrazloženja ratnog profiterstva u slučaju Hypo, Sanaderova ustavna tužba bila je usmjerena na još dvije povrede njegovih prava.

Jedna se odnosila na jednakost oružja, jer su sudovi odbili provođenje dokaza i ispitivanje dvoje svjedoka koje je obrana smatrala iznimno važnima. Međutim, Ustavni sud taj prigovor smatra neosnovanim. Drugi prigovor bio je tvrdnja da se radi o politički motiviranom procesuiranju Ive Sanadera. No, Ustavni sud nije ga niti razmatrao.

Puno više pojedinačnih prigovora odnosilo se na optužbu u slučaju Ina - MOL, ali ih je Ustavni sud većinu odbacio kao neosnovane ili ih nije niti razmatrao. Nije uvažen ni prigovor da je tužiteljstvo zapravo namjerno pokretalo više kaznenih postupaka protiv Sanadera jedan za drugim kako bi se u javnosti prikazala velika količina kriminala u koji je upleten.

Zamrznuta imovina

Ustavni sud nije smatrao povrijeđenima ni prava obrane ni prava na obranu, koja su navodno “patila” zbog brojnosti i opsega optužbi, ali i navodnog praćenja i prisluškivanja Sanaderovih odvjetnika. Bez razmatranja je odbačen i prigovor u pogledu zamrznute imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:46