KRIVOTVORENO ZLATO

Kako prepoznati lažne zlatne poluge: Dvostruko su deblje, drukčijeg sastava i u lošijem su pakiranju

Nakon što su četiri osobe uspjele prodati lažne poluge i zaraditi 16.500 eura, provjerili smo koliko je teško raspoznati krivotvorinu

Prava poluga (lijevo) i lažna poluga (desno)

Stručnjaci za otkup zlata čude se kako su dvije ukrajinske državljanke, jedan Armenac te jedna policiji još nepoznata ženska osoba početkom siječnja u poslovnicama za otkup zlata uspjele prodati čak tri lažne zlatne poluge težine 100 grama, pritom zaradivši gotovo 16.500 eura.

Podsjetimo, zagrebačka je policija opsežnim kriminalističkim istraživanjem došla do 43-godišnjakinje i 24-godišnjakinje iz Ukrajine koje su najprije s lažnom polugom stigle u poslovnicu u centru Zagreba. U prvom slučaju polugu je uspjela prodati 24-godišnjakinja, a drugo dvoje bilo je u pratnji.

Zaposlenica je djevojci isplatila 5427 eura i 15 centi, a naknadno je ustanovljeno da su osumnjičene uspjele prodati još dvije takve poluge, pri čemu su najprije pokušale u poslovnici na Trnju, gdje su odbijene, ali su u dva navrata na Sveticama uspjele. Sve troje predano je u pritvor dok se za četvrtom, nepoznatom ženom još traga. Naši sugovornici kažu da se ovdje radi ili o krajnjem neiskustvu i nepažnji zaposlenika, ili pak vrlo vještoj prijevari.

Gubitak vrijednosti

Direktor marketinga Auro Domusa Davor Zec, ponajveće hrvatske tvrtke za otkup investicijskog i lom zlata, detaljno nam je objasnio kako je lako prepoznati pravu od lažne poluge.

- Ponajprije, zlatne poluge koje su investicijsko zlato nalaze se pakirane u "blisteru", odnosno posebnom pakiranju. Čim se takva poluga izvadi iz pakiranja, ona gubi 100 eura vrijednosti na 100 grama. Stoga zaposlenici možda nije bilo sumnjivo što je prodavateljica odbila otvaranje, rekavši da će tako izgubiti novac.

No, postoji niz drugih načina. Ponajprije, lažna i prava zlatna poluga mogu imati gotovo identičnu težinu (plus težinu plastike i kartona "blister" pakiranja), ali debljina je značajno drugačija. To je lako ustanoviti elektromagnetskim uređajem - kazuje nam dok na skupocjeni Aurotest stavlja autentičnu polugu od 31.10 grama, vrijednu oko 1700 eura.

Kemijska analiza

Uređaj, osim ostalih parametara, pokazuje da je poluga debljine 1,81 milimetar. Stavlja potom lažnu, koja se koristi u edukacijske svrhe zaposlenika tvrtke, iako je razlika očita već na prvi pogled. Uređaj pokazuje da je lažna gotovo dvostruko deblja i ima 3,86 milimetara. Ako su obje plave strelice na digitalnom uređaju unutar zelene zone, poluga je autentična, ako je ijedna u crvenom - nije. Zatim, ako je poluga prava, iz autentične kovaonice, ona je vakuumirana, dok su lažne uglavnom u pakiranjima lošije kvalitete te se lagano pomiču ako se protresu, što se čuje.

- Ako prodavatelj pristane na otvaranje paketića, može se provesti kemijska analiza. Turpijicom se skine tanašni sloj, da bi se otklonila sumnja o pozlati, a potom poluga protrlja o kamen. Posebnim, karatnim kiselinama, dokazujemo čistoću zlata. Primjerice, kiselina za zlato od 14 karata neće izbrisati trag na kamenu, no ona za 16 hoće, pa znamo da se radi o 14-karatnom zlatu. Isti se proces primjenjuje i na lom zlatu poput prstenja i drugog - pojašnjava.

S obzirom na to da poluge koje se otvore iz pakiranja više nisu investicijsko već lom zlato, zatim se režu popola, te se o kamen trlja sredina. Ako se sve provjere pokažu ispravnima, prodavatelj dobiva novac.

Nemaju sve poslovnice Auro Domusa, kao ni drugih tvrtki za otkup zlata, takve skupe uređaje. No, ako se pojavi i najmanja sumnja, prodavatelja se zamoli da polugu ostavi u pakiranju i u poslovnici, da mu se potrebna dokumentacija i potom u roku od 24 sata, ako je poluga zlatna, može dobiti novac na ruke ili račun.

- Prijevare ovakve vrste u Hrvatskoj su vrlo rijetke jer ih je teško izvesti. Puno češće nam se događa da ljudi izlaze iz poslovnica razočarani jer su naslijedili neki predmet za koji misle da je zlato, a ispostavi se da je pozlata - kaže.

Za potrebe istraživanja na dvadesetak minuta posudili smo jednu lažnu zlatnu polugu od 31 grama te ju odnijeli u poslovnicu tvrtke Zalog kako bi vidjeli hoće li otkriti da je lažna.

Provjera težine

- Naravno da je lažna, vidi se na prvi pogled, ali hajdemo provjeriti - kazuje nam zaposlenik. Dodaje zapakiranu polugu vrlo mladom kolegi koji ju ponajprije pomno pregledava s obje strane. Utvrđuje da ima žig, kao i serijski broj te oznaku kovanice. Zatim uzima uređaj za mjerenje debljine koji mu pokazuje da je naša poluga nešto ispod četiri milimetra. Polugu stavlja na vagu, ustanovljava da je težina ispravna. Podatke ubacuje u računalo i jasno je da je naša poluga "predebela". Ništa od transakcije. Pitamo ih kako je onda moguće da su Ukrajinke uspjele u drugim poslovnicama.

- Moja je pretpostavka da se radi o poluzi koja uistinu ima oko 20 grama zlata obloge, ali nema 100. Kada bi je zaposlenik turpijao i kemijski analizirao, utvrdio bi da je 24-karatno zlato. Vjerojatno je nije rezao. Zato je tek naknadnom provjerom utvrđeno da je lažna - kaže. Dodaje da bi je on možda i otkupio jer vjerojatno sadrži tu količinu zlata, ali po znatno, znatno nižoj cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:47