'ODRADILI' OSAM BANAKA

KAKO JE PLJAČKALA VRBATOVA BANDA Dovezli bi se biciklom, a šef je čekao u upaljenom autu

Zaposlenici bi se skamenili pred cijevima pištolja koje je banditima dao organizator Željko Vrbat (51)
Zagreb,101207.Treci osumnjiceni za pljacku Getroa u Sesvetama Zeljko Vrbat.Foto: pu zagrebacka

Nepopravljivog recidivista Željka Vrbata (51), zvanog Šepo i Švicarac, ni invalidnost koju je “zaradio” prije 20 godina nakon neuspjelog kockanja, kad se od muke sam propucao iz pištolja, nije spriječila da i dalje krši zakon. Nekada se bavio švercom robe, strastveni je kockar, a od lipnja prošle godine broji pritvorske dane remetinečkog zatvora i čudi se što protiv njega kao gljive poslije kiše niču kaznene prijave i optužnice.

Taj rođeni Dervenčanin, nastanjen u zagrebačkim Sesvetama, istražiteljima je rekao da je po zanimanju alatničar u mirovini s mjesečnim prihodom od 3600 kuna, da je vojsku odslužio u srbijanskom Kovinu, da posjeduje Audi A4 star osam godina i da je oženjen i otac dvoje odrasle djece.

Vrbatove žrtve, pak, kojima je pripadnike svoje bande dovozio da ih opljačkaju, do kraja života sjećat će se proživljenog razbojništva. Jutarnji je list u posjedu nekoliko njihovih iskaza...

- Tog 22. studenoga oko 17.30 sati kroz staklo zlatarnice vidio sam maskiranog čovjeka koji je uperio pištolj u mene. Pokušao sam zaključati vrata, ali ušao je unutra. Pohrvali smo se, a za njim je stigao i pomagač. Spotaknuo sam se i pao na pod, a prvi me je četiri puta nogom udario u rebra. Ukrali su mi pola kile zlata vrijednog 200.000 kuna i sat Geneve - rekao je istražiteljima zlatar Josip Glasnović, koji je u okršaju s uhodanom bandom lopova zaradio frakturu rebra.

Zahvaljujući kapi koja je razbojniku ispala pred trezorom za zlato, a pronađena je tijekom očevida, DNK analizom ušlo se u trag Darku Lučiću (24) iz bande predvođene Vrbatom. On već godinama slovi kao najbolji vozač zadužen za organizaciju bijega nakon pljački! Zajedno s Lučićem, u krađi zlatarova zlata pomogao mu je i monter centralnog grijanja Dario Šušak (23), bivši nogometaš NK Croatije Sesvete, nepravomoćno osuđen u aferi Offside.

Vrbatova je banda od travnja 2011. do siječnja 2013. počinila osam prepada u banke i pošte po metropoli u kojima je ukrala približno tri milijuna kuna.

Radni dan 31. siječnja 2013. zaposlenicima Splitske banke u Vukovarskoj 284. naprasno je prekinula vika naoružanih maskiranih pljačkaša: “J…. vam mater! Lezite! Svi ruke gore!” Zaposlenici i klijenti su se skamenili, baš kao i zaštitar koji se prvi našao na udaru.

- Sa ženskom čarapom na glavi i u kričavo plavim tenisicama lopov je došao do mene, naredio mi da uzmem ključeve i otvorim trezor. Dala sam mu svežnjeve novca koje je stavio u veliku torbu. Doživjela sam šok i završila na bolovanju - ispričala je bankarica. Njezinu je priču potkrijepio zaštitar kojeg je jedan od razbojnika razoružao i bacio na tlo. Za razbojništvo teško 1,6 milijuna kuna odgovorni su, tvrdi DORH, Šušak i Nenad Grahovac.

Iskaz osuđivanog kradljivca automobila Gorana S. (34), inače vlasnika više od 120 kaznenih prijava, nikako neće ići u prilog upravo Grahovcu jer mu se, navodno, nakon razbojništva pohvalio kako su se domogli izdašnog plijena.

- Rekao mi je da je opljačkao banku sa Švicarcem i još jednom osobom.

Pohvalio se i da su se do banke dovezli biciklima, a s novcem ih je autom odvezao Švicarac. Za posao je Grahovac dobio 30.000 eura, a Švicarac je uzeo ostatak i odnio ga u Švicarsku (gdje mu žive supruga i sin, op. a.) - rekao je prijatelj bande, recidivist Goran S. u svojem iskazu.

Pištolj ukraden zaštitaru pronađen je kod ugostitelja Mire Đ. (64) zvanog Suljo. Prema tvrdnjama DORH-a, Miri je na čuvanje pištolj dao Vrbat. Miro Đ. je poslije Vrbata ucjenjivao radi povrata starih dugova.

Premalo dokaza za ubojstvo zaštitara

Željko Vrbat bio je glavni planer pljački, a u krugovima domaćih policajaca, pravnika i novinara koji prate taj sektor doživljavaju ga kao jednog od najopreznijih kriminalaca. Sumnjalo se da je bio vozač i 4. prosinca 2007. godine u prepadu na novčanu pošiljku Getroa, kada su zaštitari ubili razbojnika Darka Marinića, a ranili Kristijana Čabraju.

U nedostatku dokaza Vrbat je oslobođen krivnje i taj krvavi, neuspjali prepad ostao je službeno izvan njegova “opusa”. A inače, odabirao je mete napada, uzimajući si zadatak prikupljanja informacija o rasporedu prostorija, broju zaštitara, vremenu transporta novca.

Ekipu za napade sastavljao je pomoću svojih veza u podzemlju i bitno mu je bilo da supočinitelje ili osobno poznaje ili da mu poznanici daju garancije za ljude koji s njim idu u “akciju”. Svoje ljude opremao je automatskim oružjem i suzavcima. Nakon razbojništava dijelio je novac i sebi uzimnao najviše. (H. K. J., D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:04