NEVJEROJATNA ODLUKA

Kako je ovo moguće? Nasilnik iz Splita ipak je slobodan za vikend

Zbog cijele situacije i propusta u obradi predmeta s položaja šefa Druge policijske postaje smijenjen je načelnik Ante Balov

Ilustrativna fotografija

 Zvonimir Barišin/Cropix

Nastavlja se nevjerojatni niz ‘ludila‘ u slučaju osumnjičenog 36-godišnjaka koji je prije tjedan dana, ničim izazvan, napao skupinu mladih na splitskoj Sirobuji koji su prestravljeni iz unutrašnjosti automobila snimili video: Općinsko državno odvjetništvo je, ali tek nakon javnog pogovora i objava snimke napada u medijima, naizgled krenulo ozbiljnije u obradu slučaja. Tako se činilo do petka navečer... Očekivalo se privođenje nasilnika, međutim ništa od toga. Vikend je, manjak ljudi, pa su jednostavno s tužiteljstva napisali prijedlog za ispitivanje osumnjičenika u – ponedjeljak, piše Slobodna Dalmacija.

Uz to su istina stavili i prijedlog za određivanje istražnog zatvora o kojem će, nakon saslušanja, ali u ponedjeljak (?!) odlučiti istražni sudac. Do tada osumnjičeni se međutim može poslužiti nizom pravnih lijekova, a može se recimo pozvati i na nekakvu medicinsku situaciju. Uglavnom, jedna rijetko viđena situacija da se osumnjičeni za ovako nasilna djela nije uhitio ni priveo nego je slobodan kao ptičica, a de facto ročište u redovnom postupku mu je zakazano za ponedjeljak...

A već je zbog cijele situacije i propusta u obradi predmeta s položaja šefa Druge policijske postaje smijenjen načelnik Ante Balov nakon godina na toj funkciji, dok će protiv dvojice policajaca koji su radili na slučaju biti pokrenuti disciplinski postupci.

Jer su znali praktički sve o osumnjičenom Marku J. (36), što je napravio te večeri, ali i njegov dosje, a opet su ga benevolentno pustili. Službeno, tek 14. veljače su iz policije redovnim putem obavijestili splitsko tužiteljstvo posebnim izvješćem protiv ‘36-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11 i dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a/11.‘

A ti članci Kaznenog zakona ne otkrivaju pravu razinu užasa s kojom su se te večeri suočili svi našavši se na putu A.J. Prema policijskom izvješću te izjavama svjedoka, prvo je pod utjecajem alkohola kod City Centra One izašao iz BMW-a te agresivno vikao na ženu u drugom automobilu, a kada mu vozačica nije otvorila prozor, otrgnuo je brisač s vjetrobranskog stakla te se vožnjom unatrag zabio u njen automobil!

Nastavio je svoj pohod pola sata kasnije na Sirobuji gdje je u parkiranom automobilu zatekao djevojku i dvojicu mladića. ‘Osnovano se sumnja da je prišao tom automobilu te agresivno od suvozača zahtijevao spuštanje stakla na prozoru, kao i da je rukama počeo udarati po prozoru suvozačevih vrata pa je ženska osoba, koja je bila na mjestu vozača, iz straha pokrenula vozilo i počela s udaljavanjem. Osumnjičenik je sjeo za upravljač svog vozila te se namjerno zabio u vozilo kojim je ona upravljala i po izlasku staklenom bocom razbio prednje vjetrobransko staklo na tom vozilu.‘ - stoji u policijskom priopćenju. Osnovano se sumnja, kažu iz MUP-a, a što se vidi na snimci koja je postala viralna, da ga je ‘vozačica uspjela zaobići i uključiti se u promet no on je krenuo voziti za njom te ju sustigao i, u namjeri da je izgura s kolnika, prednjim dijelom svog vozila namjerno u više navrata zabijao u stražnji dio vozila kojim je upravljala‘. Vozačica i suputnik su zadobili lakše tjelesne ozljede.

Toliko o događajima te večeri prije sedam dana i dramatično sporoj, gotovo nezainteresiranoj reakciji nadležnih. Pogotovo kad se zna da osumnjičeni ima podulji dosje: prijetnje ocu u Stobreču prije tri godine, u Podstrani je vadio pištolj na 43-godišnjaka s kojim je bilo i maloljetno dijete te nakon toga pucao u zrak za što je dobio, nepravomoćno, dvije i pol godine zatvora. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je na koncu ‘ocijenilo kako postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo pa je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora na temelju zakonskog osnova iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku‘. Ali u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:37