ODMOTAVA SE KLUPKO

Jutarnji doznaje zašto je ‘pao‘ Tolušić i tko je još uhićen: Ključno je bilo lažiranje podataka

Kako neslužbeno doznajemo, uhićen je i viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda Ministarstva poljoprivrede, Željko Ferenc

Tomislav Tolušić i njegova vinarija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja priopćio je, ne navodeći identitete osumnjičenika, da su jutrošnjom akcijom obuhvaćene dvije osobe koje se sumnjiči za počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koje je sufinancirala Europska unija.

Kako neslužbeno doznajemo, uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića uhićen je i viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda spomenute Agencije Željko Ferenc. Njega se sumnjiči da je nezakonito pogodovao Tolušiću da njegov OPG dobije poticaje iako nije zadovoljavao uvjetima natječaja.

U jednom slučaju Tolušića se tereti da je dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu podnositelj zahtjeva morao financirati sam. Kako sumnjaju istražitelji, Tolušić je pritom lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje druge polovice, odnosno bespovratnih sredstava.

U drugoj optužbi, neslužbeno doznajemo, Tolušića se tereti da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade vinove loze, predočavajući lažno da se radi o zemljištu oranici, bez postojećih nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:50