POMAHNITALI GRUZIJAC

Jurio 206 na sat po autoputu, pa vozio slalom po naseljenom mjestu sa 176 km/h: Luđački bijeg krijumčara migranata

Krijumčar je pritvoren te kazneno prijavljen zbog obijesne vožnje, protuzakonitog kretanja po RH i krivotvorenja isprava

Privođenje krijumčara (ilustracija)

 Vlado Kos/Cropix

Čak 206 kilometara na sat jurio je autocestom A3 55-godišnji državljanin Gruzije kad je policijska patrola pokušavala zaustaviti njegovo vozilo s lažnim tablicama i nakrcano sa 11 ilegalnih migranata. Iako je potom vozio slalom kroz naseljeno mjesto dosežući brzinu i do 176 km/h, u jednom je trenutku iskočio iz auta te pješice krenuo bježati. Međutim, nije daleko stigao. Policajci su ga ipak nakon potrage uspjeli pronaći te uhititi i kazneno prijaviti za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, krivotvorenje isprava i za obijesnu vožnju.

Brodsko Općinsko državno odvjetništvo je muškarca ispitalo te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 55-godišnjeg Gruzijca, a kako je policija po njegovu zaustavljanju vozila otkrila, isti je prevozio šest migranata na sjedištima, dok ih je petero bilo nagurano u prtljažnik, bez dovoda zraka i svjetla.

RIječ je o događaju od 30. siječnja ove godine kada su policajci PU brodsko-posavske obavljali svoje redovne aktivnosti na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija. Otkriveno je pritom i da je Gruzijac sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, iz koristoljublja, u vozilo primio migrante koji su na ilegalan način ušli u Lijepu našu i koje je trebao prevesti do Zagreba, a potom dalje do zemalja Europske unije.

Čim je vidio da je uočen dok se vozio autocestom u pravcu metropole, u panici je pritisnuo papučicu gasa sve do 206 kilometara na sat te je bez zaustavljanja potom probio rampu i prošao naplatnu postaju gdje je nastavio s bijegom po županijskoj cesti. I tom je prilikom sumanuto divljao po kolniku ne poštujući prometne znakove ni semafore - prošao je kroz crveno svjetlo na semaforu, pretjecao je preko pune linije i u nepreglednim zavojima, a prelazio je i iz trake u traku te je kroz naseljeno mjesto jurio 176 km/h.

Tužiteljstvo je dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu predložilo pritvor, koji je Gruzijcu potom i određen zbog opasnosti od bijega. A prema stranim državljanima koje je prevozio proveden je postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:19