VELIKA TRAGEDIJA

Josipa i Igor su 24. i 25. žrtva u Lici od mina nakon rata: Danas se zapravo dogodila dvostruka eksplozija

Prema nekim infirmacijama jedna je mina aktivitrala drugu te se zapravo radilo o dvostrukoj eksploziji
 Luka Gerlanc/Cropix

Moguće je da je dvoje stradalih pirotehničara u Lici usmrtila protutenkovska mina, prema nekim infirmacijama jedna je mina aktivitrala drugu te se zapravo radilo o dvostrukoj eksploziji, no to su u ovom trenutku samo nagađanja, točne informacije znat će se možda sutra, kada će se na mjestu događaja nastaviti očevid, te istraga ovog tragičnog događaja.

S ovo dvoje pirotehničara crna bilanca smrtno stradalih od mina nakon Domovinskog rata, odnosno od 1996. godine samo u Ličko senjskoj županiji se popela na 25, od čega ih je šestero pirotehničara.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zamjenica župana i načelnica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije Jasna Orešković - Brkljačić za Jutarnji list je potvrdila da je minsko polje na kojem se dogodila tragedija trenutno jedino radilište na razminiranju u Lici.

- Ostalo je 75 km kvadratnih koji nisu očišćeni od mina, po nacionalnom planu u ovoj godini planira se razminirati 17 km2. U prošloj godini je razminirano 12 km2. Uglavnom se radi o šumskom i nepristupačnom području - rekla nam je dožupanica Orešković-Brkljačić, dodajući da bi Lika od mina trebala biti čista do 2026. godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U teškoj tragediji u minskom polju koja se dogodila na samoj granici općina Plitvička Jezera i Perušić stradalo je dvoje pirotehničara, Požežanka Josipa Bošković (35) i njezin kolega Igor Kirin, 44-godišnjak iz Pitomače.

Ona je preminula na mjestu događaja, on je izvučen je s mjesta eksplozije za sada nepoznate eksplozivne naprave te je preminuo na putu do Opće bolnice Gospić. Tragedija se dogodila u predjeli Vrlet - Skokovi nedaleko sela Čanak oko 14.18 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:59