AFERA SORTIRNICA

Je li ‘stratešku odluku‘ da se posao dodijeli Tehnixu donio - Obersnel?! ‘Grad je inzistirao...‘

Osoba koja je više godina obavljala direktorsku funkciju u komunalnom poduzeću u Rijeci ispričala je detalje EU tužiteljima
 Ronald Gorsic/Cropix

Negdje u to vrijeme razgovarao sam s Eddyjem Ropcem koji mi je rekao da ‘Grad inzistira‘ na tome da se gradnja sortirnice povjeri Tehnixu.

Radilo se o strateškoj odluci koju nikako nije mogao donijeti Ropac, nego samo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ili šefica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, što zaključujem i prema tome da je rekao da ‘Grad inzistira‘", ispričao je jedan od svjedoka kojega je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) ispitao tijekom kriminalističkog istraživanja slučaja sortirnice u Mihačevoj Dragi.

Svjedok, osoba koja je više godina obavljala direktorsku funkciju u komunalnom poduzeću u Rijeci, referirao se na 2016. godinu kada su se, prema sadržaju mailova koje je od okrivljenika izuzeo EPPO, intenzivirale pripremne aktivnosti za gradnju sortirnice.

Posjet Tehnixu

Najprije je u travnju Irena Miličević sazvala sastanak svojih suradnika na kojem je, između ostaloga, odlučeno da nekoliko ljudi iz Grada Rijeke i Čistoće ode u posjet Tehnixu u Donjem Kraljevcu radi razgledavanja pogona i predstavljanja tehnologije, što se dogodilo u svibnju te godine. Prema sjećanjima tog svjedoka koji je također posjetio Donji Kraljevec, u grupi su bili i današnji okrivljenici Eddy Ropac i Jasna Kukuljan, a tijekom posjeta Đuro Horvat im je rekao da je zainteresiran za gradnju sortirnice u Mihačevoj Dragi.

"O cijenama nismo razgovarali, samo o tehnologiji", izjavio je svjedok. U lipnju te godine Horvat je Čistoći podnio ponudu za izradu idejnog projekta za iznos od 32.000 kuna, a Čistoća je ponudu prihvatila pa su tako Tehnix, ali i tvrtka Žagar vlasnika Darka Žagara dostavili idejni projekt za sortirnicu.

Horvat je u svojoj obrani Darka Žagara, koji je s tvrtkom Žagar d.o.o. poslije nastupio kao projektant za Čistoću, odnosno Grad Rijeku, označio kao vanjskog suradnika tvrtke Tehnix, a i Žagar je potvrdio da s Tehnixom surađuje 20 godina. Žagar je ispričao kako je, prema njegovim saznanjima, riječka Čistoća namjeravala angažirati Tehnix za gradnju sortirnice "po modusu direktne pogodbe".

Pregršt prigovora

No, odlučeno je da se ipak mora ići u postupak javne nabave. Njegova je tvrtka, prema sumnjama Europskog tužiteljstva, dobila posao izrade glavnog, a potom i izvedbenog projekta temeljem poziva upućenog tvrtkama koje je odabrao Đuro Horvat. Žagar negira da je taj poziv za izradu projekta bio namješten, ali pritom uopće ne spori da je, kad je dobio posao, preferirao tehnologiju Tehnixa čije je karakteristike i unio u uvjete natječaja.

Nije osporio ni da se, iako je nastupao kao stručna pomoć riječkim gradskim vlastima, o svim ključnim pitanjima konzultirao upravo s ljudima iz Tehnixa, primjerice kada je trebalo dati pojašnjenja i odgovore na pitanja drugih tvrtki koje su bile zainteresirane za posao gradnje sortirnice, kada su tražena pojašnjenja iz riječkog Odjela za javnu nabavu i slično. A takvih prigovora zainteresiranih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije bilo je puno, kao i opiranja službenika iz Odjela javne nabave koji su uočili niz sumnjivih i potencijalno rizičnih detalja.

U cijeloj priči oko Horvatove tehnologije za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada i projekta gradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi istražitelji EPPO-a primijetili su i njegov specifičan pristup u ovom slučaju. Naime, Tehnix je imao priliku prodati svoju tehnologiju drugim zainteresiranim tvrtkama, ali je to u ovom slučaju odlučno odbijao. Nekoliko tvrtki obratilo se Tehnixu da im daju ponudu za postrojenje, strojeve i opremu. Očigledno su se te tvrtke same željele javiti na natječaj za projekt gradnje sortirnice koji je, osim postrojenja, obuhvaćao i građevinske i druge dodatne radove.

Sinov e-mail

No, dobili su odgovor da je Tehnix sam odlučio izići na natječaj te da im stoga neće dati ponudu. Predstavnicu jedne tvrtke takav odgovor nije zadovoljio pa je postavila dodatni upit, tražeći pojašnjenje zašto ne mogu dobiti ponudu. Pritom je dodala: "Svi imamo pravo na predaju ponude. Ovako ispada da je natječaj raspisan samo za vas, a to nije u redu. Vaše poduzeće je jedino takvo u RH i svima bi trebalo dati ponudu, pa neka se vidi tko radi najjeftinije građevinske radove, već kad je oprema svima ista...". Odgovor nije dobila.

Zanimljivo je da je i Horvatov sin, prokurist u Tehnixu, također bio začuđen što drugima ne daju ponude za svoju tehnologiju. Zato je unutar tvrtke "pustio" e-mail s odgovarajućim upitom pa je, između ostaloga, naveo: "Inače kod projekata reciklažnih dvorišta ponudu dajemo svima pa tko je ukupno najpovoljniji". Ni njemu se nije puno pojašnjavalo zašto to neće napraviti, samo je dobio odgovor da oni sami daju ponudu u zajednici s GP-om Krk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:04