OBRAT

Iznenadno priznanje na sudu u Osijeku: ‘Da, mi smo zapalili vikendicu Radovana Ortynskog‘

U večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili su vikendicu Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta od preko 200 tisuća kuna

Osumnjičeni Dragan Baković-Bambur, 2019. godine

 Ivan Peric/Cropix

Dragan Baković zvani Bambur i još petero suoptuženika za paljenje kuće bivšega glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog i njegove supruge Radmile, priznali su kaznena djela te su se nagodili s USKOK-om, pa su na Županijskom sudu u Osijeku, 27 mjeseci nakon početka suđenja, izrečene nepravomoćne presude.

Baković je osuđen na tri i pol godine zatvora. Jasmini Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda tako da bezuvjetni dio kazne koji se ima izvršiti iznosi jednu godinu i tri mjeseca, dok će preostalih godinu i pet mjeseci biti na uvjetnoj slobodi. Mario Tolić osuđen je na godinu i pol zatvora, a Ivo Jerić na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine.

Zdenku Ivankoviću izrečena je djelomična uvjetna osuda tako da u zatvoru mora odslučiti osam mjeseci, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Robert Flačer osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji će mu biti zamijenjeni radom za opće dobro. Optužnicom je bio obuhvaćen i Milan Bulat kojega se teretilo da je bio neposredni izvršitelj paleži kuće Ortynskog, što je i priznao u svojoj obrani pred istražnim tijelima i na suđenju, s time što je negirao da je to učinio u sastavu zločinačkog udruženja, kako ih je teretio USKOK, nego da je to bila njegova samostalna akcija. No, Bulat je u svibnju prošle godine počinio samoubojstvo.

Podsjetimo, optužene se teretilo da su se organizirali u zločinačko udruženje kojemu je na čelu bio Baković i koji je ostalih šestero povezao kako bi zapalili vikendicu bračnog para Ortynski u Postirama na Braču, što se i dogodilo 1. travnja 2017. No, akcija je pošla po zlu zbog nestručnog rukovanja zbog kojeg je došlo do eksplozije u kojoj je Bulat zadobio višestruke opekline po tijelu, zbog čega je uslijedila akcija njegova spašavanja i izvlačenja s Brača u čemu su sudjelovali ostali optuženici. Bulat je vrlo brzo prebačen u BiH gdje se liječio u više gradova, a to je, prema optužnici, financirao Baković. Nakon nekoliko mjeseci prebačen je u Njemačku. Policija ih je uhitila u svibnju 2018., a suđenje je počelo u listopadu 2019.

Optuženi su sve dosad negirali krivnju za kaznena djela za koja ih se teretilo. Njihovi su branitelji tvrdili kako u ovom slučaju nije bilo zločinačkog udruživanja te kako protiv njihovih branjenika nema dokaza, a i ono što je predstavljeno kao dokaz, prema riječima jednog od Bakovićevih odvjetnika Nikole Mandića, "zapravo je nezakonito, kao što i postupak obiluje čitavim nizom nepravilnosti". No, sada je očito došlo do velikog preokreta, pa je sudsko vijeće osječkog suda pod predsjedanjem sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač donijelo odluku o kaznama koje su dogovorene između USKOK-a i optuženika.

Kako je objavio županijski sud u Osijeku, s ovom nagodbom usluglasio se i oštećeni bračni par Ortynski iako to nije bilo nužno. Baković i još dvoje suoptuženih moraju nadoknaditi štetu od oko 100.000 kuna. Usto Baković mora platiti i 300.000 kuna sudskih troškova, a ostlai optuženici svaki po 70.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:00