PALI ŠVERCERI

Iz vozila u bijegu izbacivali duhan: Nisu daleko stigli, na kraju su ostali bez robe i auta

Zaradili su kaznene prijave zbog nedozvoljene trgovine koje su proslijeđene Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu
 Carinska Uprava RH

Mobilna jedinica Carine u suradnji sa službenicima Ravnateljstva policije u dvije odvojene akcije prošle nedjelje na području Donjeg Furjana te zagrebačkog Jakuševca je otkrila švercere duhanskih proizvoda.

image
Carinska Uprava RH

U prvom slučaju u mjestu Donji Furjan, u redovnoj kontroli prometa, zaustavljeno je vozilo slovenskih nacionalnih oznaka za čijim je upravljačem sjedio BiH državljanin. S obzirom na to da su posumnjali da u karoseriji vozila krijumčari stvari, krenuli su u pretragu te u tvorničkim šupljinama auta pronašli ukupno 14.320 komada raznih vrsta cigareta kao i pet kilograma sitno rezanog duhana.

Pronađeni duhanski proizvodi nisu imali markice ministarstva financija RH pa je roba oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga od 18.606 kuna oduzeto je i vozilo koje je korišteno za šverc. Vozaču je u konačnici izdan i prekršajni nalog te mu je izrečena i novčana kazna ‘teška‘ 45.000 kuna.

image
Carinska Uprava RH

Slična drama, ali tijekom koje se iz vozila u bijegu izbacivao duhan, zabilježena je i na sajmištu Jakuševac.

image
Carinska Uprava Rh/

Naime, Carinici u suradnji s Mobilnom jedinicom za provedbu nadzora državne granice Ravnateljstva policije su uočili dvije od prije poznate osobe po nezakonitoj prodaji duhana. I to su ih uočili dok su iz auta izbacivali vreće i kartonsku kutiju s vrećicama u kojima je bio sitno rezani duhan pripremljen za daljnju preprodaju. Ali, duhanski šverceri nisu daleko stigli. Zaradili su kaznene prijave zbog nedozvoljene trgovine koje su proslijeđene Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a nadležnom carinskom uredu je podnesen zahtjev na naplatom gotovo 32.000 kuna trošarina. Pregledom izbačenih kutija i vreća iz vozila je pronađeno ukupno 37.200 grama sitno rezanog duhana pakiranog u vrećice od 500 i 400 grama. Roba je oduzeta, a i u ovom slučaju je oduzet auto kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga.

image
Carinska Uprava RH
image
Carinska Uprava Rh/
image
Carinska Uprava RH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:06