SKANDALOZNO

Iz Šumarije ukrali čak 518 kubika drva, ali svi i dalje rade u Hrvatskim šumama!; ‘To je uigrana ekipa‘

Riječ je o oko 25 šlepera drvne mase! Prema optužnici, taj su ‘posao‘ odradili djelatnici Hrvatskih šuma. Klupko se počelo odmotavati 2018..
 Vlado Kos/CROPIX

Nakon točno tri godine istraživanja karlovačko tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv tri osobe koje sumnjiči da su 2017. godine sudjelovale u krađi čak 518,2 kubika bukve, hrasta kitnjaka i trešnje tržišne vrijednosti 232.569 kuna.

Dogodilo se to na Kremešnici u Šumariji Gvozd, koja je u nadležnosti karlovačke Podružnice Uprave šuma. Stabla su posječena, izvučena te odvezena. Za ovakvo što, kažu nam stručnjaci u šumarskom poslu, trebala je uigrana ekipa dobro opremljena strojevima, i to su morali raditi danima, jer je riječ o otprilike 25 šlepera drvne mase.

Prema optužnici, ispada da su taj posao zajednički odradila trojica djelatnika Hrvatskih šuma, tadašnji upravitelj Šumarije, te revirnik i poslovođa. Svi oni i dalje rade u Hrvatskim šumama, prvi kao stručni suradnik u Upravi u Karlovcu, a druga dvojica iste poslove samo u drugim šumarijama.

Klupko se počelo odmotavati 20. srpnja 2018., kad mjesni lugar novog upravitelja Šumarije Gvozd pismeno obavještava da je od više djelatnika HŠ-a čuo da je te godine u svibnju izvršena bespravna sječa drvnih sortimenata, u kojemu su se legalni radovi na sječi odvijali godinu ranije te je taj dio doznačen za sječu 2019. i legalno se u tekućoj godini nije moglo raditi ništa na tom području.

Navodi da je potom obišao teren i utvrdio da veći broj panjeva ne odgovara panjevima iz zimske sječe te kako se vidi da su posječeni naknadno. On smatra da se to nije moglo napraviti bez tada odgovornih osoba Šumarije.

Napominje i da više djelatnika ima saznanja o tom događaju pa moli svojeg novog šefa da poduzme daljnje korake.

On to i čini već istoga dana te o nepravilnostima obavještava voditelja karlovačke Uprave Marina Svetića, moleći ga da osnuje povjerenstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja. On to čini deset dana kasnije te u osnovano povjerenstvo bira tri iskusna karlovačka šumara.

Oni smatraju da je za takav obujam poslova potrebno više dana rada te "misle da cijeli taj zahvat nije mogao neopaženo proći kod djelatnika Šumarije Gvozd". Na teren izlaze i unutarnji kontrolori.

Zaključuju da bivši šef Šumarije i revirnik nisu organizirali nakon sječe novo obilježavanje granica odsjeka, isti dvojac je organizirao pomoćno stovarište, zbog čega je teško pratiti stanje drvnih sortimenata. Oni su, zapravo, samo zaključili da je počinjena krađa, no ne i tko su počinitelji. Taj dio odradila je policija.

Iz Županijskog državnog odvjetništva potvrdili su nam da su istraživali još dva djelatnika HŠ-a zbog poticanja na to kazneno djelo, no odustali su od njihova kaznenog progona.

Doznajemo da se radi o dvojici unutarnjih kontrolora. U Hrvatskoj se godišnje počini oko tisuću šumskih krađa, dakle oko tri svakoga dana, a ovi podaci vrijede samo za šume u državnom vlasništvu. Svaka se krađa evidentira i prijavljuje policiji, međutim 90 posto šumskih lopova nikada ne bude otkriveno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:24