VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU

Iz kancelarije u ćeliju zbog povlastica VIP zatvorenicima

Bivši šefovi Lepoglave pogodovali su, među ostalima, Petraču, Matekoviću i Oreškoviću
 Damjan Tadić/CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Stjepanu Lopariću (55), bivšem upravitelju kaznionice u Lepoglavi, njegovu nekadašnjem pomoćniku Nevenu Putaru (53) i načelniku Odjela tretmana Ivanu Benčeku (50) za zloupotrebe i krivotvorenja isprava vezano uz nezakonito pogodovanje pojedinim zatvorenicima.

Međutim, zbog toga što je za jednu točku optužbe u međuvremenu nastupila apsolutna zastara, Loparić i Putar pravomoćno su osuđeni na manje jedinstvene kazne.

USKOK ih je teretio da su tijekom 2006., 2007. i 2008. godine pojedinim zatvorenicima omogućavali razne pogodnosti, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Pustili ga na pet dana

Bilo je riječ o pogodovanju poznatijim zatvorenicima, Hrvoju Petraču i Ivanu Ici Matekoviću, osuđenima za otmicu sina Vladimira Zagorca, Tihomiru Oreškoviću osuđenom za ratni zločin te Vladi Julariću i Dragi Babiću.

Prema optužbi, oni su omogućili te naknadno u dokumentaciji “pokrili” nezakoniti petodnevni prekid izdržavanja kazne za Matekovića, dok su preostaloj četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenog u poluotvorene odjele, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za premještaj.

Takve odluke donosile su se bez znanja kolegija na način da su Loparić i Putar nalagali podređenim službenicama da u zapisnike naknadno ubace prijedloge o premještaju. Zatvorenicima je pritom omogućavano i da mogu napuštati kaznionicu i vraćati se bez pretresa te telefonirati u terminima u kojima to prema pravilniku nije dopušteno.

Jedan dio u zastari

Prvostupanjskom presudom zagrebačkog Županijskog suda optuženici su potkraj 2010. proglašeni krivima po svim točkama optužbe te je Loparić osuđen na ukupno 20 mjeseci zatvora, Putar na 14 mjeseci, a Babić je prošao s uvjetnom kaznom od sedam mjeseci.

Na sjednici održanoj u prosincu prošle godine Vrhovni sud je zapravo potvrdio presudu nižeg suda u svemu osim što je odbacio optužbu u jednoj točki, konstatirajući da je u međuvremenu nastupila zastara. To se odnosi na pogodovanje zatvoreniku Vladi Julariću u kolovozu 2006., za što je apsolutna zastara nastupila u kolovozu 2012., odnosno dvije godine nakon donošenja nepravomoćne presude.

Stoga je Vrhovni sud ukupne kazne umanjio za kaznu izrečenu po toj točki pa je Loparić osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana, a Putar na deset mjeseci zatvora. Benečeku je ostala ista uvjetna kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:17