ZASTRAŠIVANJE?

Ispovijest supruge vlasnika zapaljenog BMW-a: ‘Strašno se bojim, neću si oprostiti tu izjavu...‘

Dijana se prethodni dan novinarima požalila na opetovanu buku zagrebačke žičare čije se otvaranje čeka mjesecima
 Srdjan Vrancic/Cropix

Na Gračanskom dolju, samo 30 metara od sljemenske žičare koja zbog prekomjerne buke ne može dobiti uporabnu dozvolu, pod okriljem noći na četvrtak izgorio je BMW u vlasništvu 54-godišnjeg poduzetnika Tomislava Baneka. U trenutku požara on je bio na na putu, pa je u borbu s vatrenom stihijom krenula prvo njegova supruga Dijana. Zagrebački vatrogasci su se vrlo brzo uhvatili u koštac s buktinjom te spriječili njezino širenje, a policija je cijelo prijepodne provodila očevid.

Prema prvim informacijama, kako neslužbeno doznajemo, požar koji je izbio oko 2.30 sati je podmetnut. Danas poslijepodne policija je to i službeno potvrdila. Ono što ovaj slučaj čini posebno intrigantnim je okolnost da je ovom činu u Gračanima prethodio istup supruge vlasnika izgorenog BMW-a. Ona se, naime, prethodni dan novinarima požalila na opetovanu buku zagrebačke žičare čije se otvaranje čeka mjesecima.

Neočekivani zaplet

Na to je ukazao na svom Facebooku i Renato Petek, kandidat za zamjenika SDP-ova potencijalnog gradonačelnika Joška Klisovića, zaključivši kako je saga oko afere žičara dobila neočekivani zaplet. "Gospođi koja se jučer požalila na buku žičare, noćas je izgorio auto!

Saga oko najskuplje, a nefunkcionalne žičare dobila je neočekivani zaplet. Treba li netko stradati kako bi se potpuno rasvijetlila priča oko afere žičara", napisao je, između ostalog, Renato Petek te izrazio nadu da će policija brzo utvrditi tko je zapalio automobil.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Vozilo je bilo parkirano ispod plastične nadstrešnice koju je vatra također uništila. Materijalna šteta nije utvrđena, ali se procjenjuje da je veća. Od trenutka spoznaje da im gori auto supruga vlasnika vozila Dijana Banek ne može k sebi doći od šoka.

- Strašno se bojim. Policija je rekla da će mi poslati nekoga radi zaštite još danas. Shvatite, ja sam bila sama u kući jer je suprug na putu - još pod dojmom događaja od prethodne noći rekla nam je Dijana Banek Saž.

- Dosta mi je više svega, i žičare. Pa zar će nam zbog toga što smo javno rekli, a što je istina, paliti aute? Što je sljedeće, kuća? Ne, ne želim to povezati s onim što sam rekla - kao da se nastoji utješiti vidno uplašena žena.

Eksplozija u noći

- To je bilo oko pola tri. Nekoliko eksplozija. Istrčala sam van u čarapama i krenula u naš mali auto (bijeli Twingo koji je bio parkiran do BMW-a) jer bi i on izgorio. Nisam uopće razmišljala da je moglo doći do eksplozije i da sam mogla stradati.

Strašno je bilo. Onda sam nazvala 112, izvukla neko crijevo i pokušavala ugasiti vatru - priča nam o požaru koji je unio nemir u obitelj Banek.

Na naš upit povezuje li požar možda s nekim privatnim ili poslovnim razlozima, odmahuje rukom.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

- Ja plešem u Ladu, suprug je obrtnik, nemamo dugove, nikad nam nitko nije prijetio, ništa - odgovara. - Neću si oprostiti za tu izjavu. Bila sam u šopingu u Areni kad me nazvao suprug da će doći novinari i da dam izjavu. A rekla sam samo ono što je i što govorimo već dvije godine. Kad žičara radi, to je kao da svemirski brod prolazi, i to traje cijelo vrijeme rada žičare - zaključuje.

Prethodni dan se Dijana Banek za medije osvrnula na izjavu šefa gradilišta koji je uživao u probnoj vožnji žičarom tvrdeći da buke nema, pa ga je pozvala da u 7 sati ujutro, čim žičara počne s radom, dođe u njezinu spavaću sobu u kojoj je izmjereno više od 50 decibela.

Pritom se osvrnula i na razgovor s predstavnikom austrijske tvrtke koja je to nadgledala i koji joj je rekao da oni imaju ugradbene obloge koje se postave u naseljenim mjestima i služe kao bukobrani. Budući da su bukobrani izostali, a buka je poput one u samom postrojenju žičare, Banek napominje da hrvatski izvođači očito nisu slušali prijedloge austrijske tvrtke.

Zbog buke i velikih vibracija u siječnju se požalio i vlasnik izgorenog vozila Tomislav Banek. Ustvrdio je tad da je razgovarao s nadzornim čovjekom tvrtke koja je gradila žičaru te da su mu rekli da takvo što nigdje ne bi prošlo jer zvučne obloge postoje, "ali investitori nisu prihvatili ponudu koju su dobili za zvučne obloge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 05:44