VOZIO PIJAN

Ispitan mladić koji se BMW-om zabio u kućicu kod naplatnih postaja i usmrtio djelatnika HAC-a

Kako smo doznali, on se na prvom ispitivanju branio šutnjom u nazočnosti svog branitelja
BMW se zaletio u objekt HAC-a
 Jvp Velika Gorica

Luka P. (20), vozač koji se 23. siječnja ove godine u 5.25 sati BMW-om zabio u objekt HAC-a kod naplatnih postaja u Mraclinu ispitan je u srijedu popodne u velikogoričkom Županijskom državnom odvjetništvu. U toj nesreći na mjestu je poginuo djelatnik HAC-a D. B. (54), koji je bio na svom radnom mjestu i kojeg je jureći BMW koji je probio nekoliko zidova na mjestu usmrtio.

Priopćilo je to tužiteljstvo, ne navodeći identitet vozača, a kako smo doznali, on se na prvom ispitivanju branio šutnjom u nazočnosti svog branitelja, odvjetnika Berislava Živkovića. Luka P. je u srijedu uhićen nakon što je otpušten iz KB Dubrava, nakon čega je sproveden u Policijsku postaju prometne policije u Lučkom, a nakon toga u jedinicu na zadržavanje na Oranicama. Mladog vozača koji je zbog teških ozljeda u kolicima od bolnice do policije do tužiteljstva vozilo je sanitetsko vozilo i nakon ispitivanja zbog njegova zdravstvenog stanja tužiteljstvo nije predlagalo istražni zatvor, već mjere opreza. Tužiteljstvo ga tereti zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona.

U međuvremenu je stigao i nalaz u kojem je ustanovljeno da je u trenutku nesreće vozač upravljao BMW-om imao koncentraciju od 1,57 g/kg apsolutnog alkohola u krvi. S tom količinom alkohola u krvi Luka P. je upravljao zapadnim kolnikom autoceste A11 od prometnog čvora Velika Gorica-jug prema naplatnoj postaji Mraclin u smjeru juga. Osnovano se sumnja da uslijed stanja alkoholiziranosti u kojem je bio i time bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, brzinu kretanja vozila nije prilagodio stanju i osobinama ceste te je dolaskom do naplatne postaje, protivno postavljenom prometnom znaku "obavezno obilaženje s lijeve strane", skrenuo u desno i između signalnih stožaca prošao na zatvorenu prometnu traku. U nastavku nekontroliranog kretanja je, osnovano se sumnja, vozilom sletio s kolnika na meki teren i prednjim dijelom vozila naletio na sjeverni zid upravne zgrade naplatne postaje probivši zid i u prostoriji upravne zgrade naletio na djelatnika Hrvatskih autocesta d.o.o. koji je preminuo na mjestu događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je, nakon obavljenog ispitivanja, naložilo okrivljeniku mjeru opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom iz članka 98. stavak 2. točka 8. Zakona o kaznenom postupku, te je 3. ožujka donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz članka 227. stavak 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:20