NATKO KOVAČEVIĆ

Ispitali osumnjičenog za poticanje terorizma: ‘Branio se aktivno... Gledajte, on se samo borio za svoje političke ideje‘

Natko nije htio, niti smatramo da je to bilo nužno, da se bilo čega suzdržava ili da nešto krije, rekao je njegov odvjetnik

Natko Kovačević

 Tomislav Kristo/CROPIX

U subotu je ispitan Natko Kovačević, a isto tijekom dana očekuje i Marka Franciškovića - obojica su uhićeni zbog poticanja na terorizam i otpor državnim institucijama i ustanovama tijekom i nakon zagrebačkoga prosvjeda protiv covid potvrda. Kovačevićev odvjetnik, Edin Muminagić, rekao je kako se Kovačević branio aktivno i jučer i danas, a sad se čeka daljnja odluka državnog odvjetništva.

- Ne bih sad dalje ulazio u detalje, uglavnom Natko nije htio, niti smatramo da je to bilo nužno, da se bilo čega suzdržava ili da nešto krije. Sam je odlučio, a ja sam to i odobrio, da se brani aktivno.

On se tereti za djelo izravnog ili neizravnog pozivanja na terorizam. Naravno, on to negira - rekao je odvjetnik.

Na pitanje je li ovo prvi put da je netko osumnjičen za takvo kazneno djelo, Muminagić odgovara: "Koliko znam, mislim da je i ranije bilo takvih slučajeva. Jer djelo vrlo široko obuhvaća bilo kakvo pozivanje na napad na službene osobe, nositelje javne vlasti, međunarodno zaštićene osobe, otmice, bilo kakvo nasilje prema tim zaštićenim osobama ili otmice brodova itd.

U političkom žargonu, teoretski postoji mogućnost da se nešto i krivo tumači, u smislu političke retorike, pretpostavlja li to sad nužno nekakvo nasilje ili samo borbu u političkoj areni nekakvim oštrijim rječnikom u svrhu postizanja nekog političkog cilja...".

Zaključio je kako se njemu čini da je Natko Kovačević ovdje u funkciji nekoga tko se bori za svoje političke ideje, ali više od toga nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:20