SLUČAJ PRODAJE HUP-A

Investicijski bankar traži 5 milijuna eura, na sudu se spominjao i pokojni Bandić: ‘Ovo je uvredljivo i provokativno!‘

Predsjednik Nadzornog odbora Adris Grupe rekao je da za bankara koji tuži nasljednike Anđelka Leke prije sudskog procesa nije niti čuo

Ratko Knežević

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

"Imam 72 godine, prvi puta sam u sudnici. Novo iskustvo. Što je moj krimen? Anđelka Leku poznajem dugi niz godina, a Tomislav Popović, član Adris Grupe, kontaktirao je s Lekom i rekao mi da se sprema prodati HUP Zagreb. Pa sam s Tomislavom otputovao do Leke i pitao ga je li nas voljan uključiti u akviziciju. Rekao je da je. Stoga smo oformili radni tim od četiri direktora na čelu s Popovićem. Angažirali smo i vanjske suradnike koji su napravili analizu i dostavili nam ju. Kako se došlo do cijene po kojoj je kupljen HUP Zagreb? Ne znam jer nisam sudjelovao u operativnom dijelu i nisam znao da je za HUP zainteresiran netko drugi, niti mi je Leko to rekao. A za Ratka Kneževića u to vrijeme nisam čuo nego tek sad kad sam dobio poziv za ovaj sud", rekao je Ante Vlahović, predsjednik NO Adris Grupe d.d. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u sudskom postupku koji je pokrenula tvrtka Ratka Kneževića RMK Strategos Consulting d.o.o protiv Ivanke, Miroslava i Ivana Leke (obitelji pokojnog Anđelka Leke, dugogodišnjeg direktora hotelske kuće HUP) te Miroslava i Dušanke Marčinković i Jasenke Marković.

Naime, investicijski bankar Knežević inicirao je tužbu u kojoj za svoje odrađene posredničke usluge u postupku prodaje HUP Zagreb traži pet milijuna eura - 4,2 milijuna od Lekinih nasljednika te 782.000 od supružnika Marčinković te Marković. Taj pravosudni potez uslijedio je na osnovu Ugovora o angažmanu i dodatku istog sukladno kojima je Knežević, navodi u tužbi, preuzeo obvezu pružanja savjetovanja oko moguće prodaje dionica HUP Zagreb d.d., a kako je sve traženo (izradio portfelj HUP Zagreb, pripremio ga za prodaju, pružio strateška savjetovanja i tumačenja, pribavio ponude Starwood Capital i Hotel Properties Ltd...) odradio, smatra da mu je uskraćeno pet milijuna eura zarađene posredničke naknade. Knežević smatra da su predstavnici Adris Grupe bili upoznati s ponudama i sadržajem tih dvaju ponuđača svjetskog kalibra i da su na kraju ponudu Adris Grupe odabrali jer u tom slučaju, među ostalim, izostaje njegova posrednička naknada.

- Ja sam kao predsjednik Uprave Adrisa bio zainteresiran ući u priču oko prodaje HUP-a. S Lekom sam pričao oko zaposlenika jer mu je bilo strateški važno da HUP kupi netko tko ima reputaciju dobrog gospodarstvenika, a ne da to rasprši. Stalo mu je da to proda hrvatskoj firmi. Leko je malo pričao i tu je predaju HUP-a, osjećam, radio nevoljko, a HUP je za nas bio projekt jer smo imali potencijal za izgraditi moćno poduzeće. No nisam bio u operativnom dijelu i nisam vodio projekt nego cijeli sustav jer moj posao je strateško postavljanje grupe i ja sam potpisao taj konačni ugovor. S Lekom sam se možda susreo tri puta i nije htio razgovarati o prodajnoj cijeni dok ne bude dubinsko snimanje tvrtke gotovo - odgovarao je dalje na pitanja Vlahović, zapitkujući se glasno što je Adrisov krimen u svemu tome. Ponovio je da nije znao da postoje drugi kupci u postupku te da, sve dok mu Popović nije rekao, nije znao da je HUP Zagreb na prodaju.

Je li pokojni gradonačelnik Milan Bandić imao ikakvu ulogu u HUP Zagreb? - zanimalo je Kneževićevu odvjetnicu Tamaru Sardelić na što joj je Vlahović zgroženog pogleda rekao: "Ne znam jel‘ imao! To je uvredljivo što pitate! I vrlo provokativno!"

To je pitanje uslijedilo jer se kroz sudski postupak, koji traje već godinama, spominje i Bandićevo ime, na čiju je inicijativu 19. kolovoza 2018. navodno održan sastanak na kojem su u gradonačelnikovu uredu bili prisutni i tadašnji Kneževićev odvjetnik Tomislav Orehovac i Ivan Leko. I na tom sastanku je navodno dogovoreno da će Knežević otpustiti 30 posto dugovanog iznosa i cjelokupne zatezne kamate te da bi mu tuženici isplatili 3,6 milijuna eura. Da bi već idućeg dana, 20. kolovoza, spomenuto je dalje tijekom sudskog postupka, Kneževićev odvjetnik sastavio nacrt nagodbe, poslavši ju na email punomoćeniku tuženika, koji je potom, navodno hineći nehotičnost, pretvorio valutu nagodbe iz eura u kune. I naravno da ta ponuda nije bila prihvaćena.

A Tomislav Popović, koji je u ono vrijeme početkom 2017. i početkom 2018. bio član Uprave Adrisa i sestrinske tvrtke Maistra, u sudnici je u petak rekao da je prvu informaciju o prodaji HUP Zagreb doznao upravo od Vlahovića​.

- Hrvatska je mala zemlja pa smo čuli da je Leko, kao većinski dioničar HUP-a Zagreb, prodaje svoju tvrtku. Radilo se o većem broju hotela po Zagrebu i Dubrovniku tako da je to Adrisu bilo poslovno interesantno. Kontaktirali smo Leku i krenuli u proces snimanja tvrtke i pregovaranja oko kupnje. Ja kao jedini član Uprave Maistre i 20-ak mojih suradnika tvrtku smo snimali od studenog 2017. do siječnja 2018. Gledali smo godišnja izvješća i financijske pokazatelje dobitaka i gubitaka. Poslije su to pregledali i revizori te smo došli do zaključka da tvrtka vrijedi između 225 i 234 milijuna eura. Odluke smo donosili kolektivno, a da se ide u neki posao odlučuje Uprava, dok je odobrenje morao dati NO Adrisa. Konačne pregovore oko cijene s Lekom vodio sam ja s kolegom iz kontrolinga te smo dogovorili kupoprodaju od 228 milijuna eura – pojasnio je Popović.

Na upit suda je li čuo za Kneževića i da ga je Leko, možda, angažirao u svibnju 2016. te je li čuo za neke globalne igrače koji su bili zainteresirani za kupnju, na sva pitanja je svjedok odgovorio negativno, no dodao je da je investicijska banka Morgan & Stanley bila zainteresirana za HUP Zagreb, ali da ne zna zašto je Leko od nje odustao.

- Valjda mu je bilo jednostavnije i prirodnije s nama napraviti deal – uvjereno je rekao na što ga je sudac upitao dalje: "Je li Anđelko Leko imao nekakav poseban interes da baš vama iz Adrisa proda tvrtku? Kažete da je Leko ostao nakon prodaje i dalje u NO."

- Obvezali smo se zadržati sve zaposlenike, da nećemo napraviti revoluciju i mijenjati poslovnu politiku. Mislim da mu je bilo to važno riješiti, ali i jer je bilo dosta neriješenih imovinskopravnih odnosa pa je nama lokalnim igračima to bilo lakše riješiti. Mi nismo imali uvid u nečiju drugu procjenu nego smo sami tražili dokumentaciju i godišnja izvješća. Inače, Leku poznajem od 1995. kada sam počeo raditi u Sheratonu. A zašto smo stali na kupoprodajnoj cijeni od 228 milijuna eura? Taj dogovor oko cijene prvo je bio usmeni. I ne znam zašto baš ta cijena, ali znam da nismo bili spremni platiti veću od 234 milijuna – zaključio je Popović, ponovivši da mu Leko nije rekao koju cijenu traži nego da su do iznosa došli kroz pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:55