OBJAVLJENI DETALJI

I USKOK službeno potvrdio optužnicu protiv Ane Karamarko i još 35 ljudi: ‘Oštetili su proračun za 18 mil. kn‘

Određeni dio okrivljenika je tijekom istrage priznao kazneno djelo koje im se stavljalo na teret

Ana Karamarko privedena u prostorije USKOK-a, arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

USKOK je, dvije godine od otvaranja istrage u tzv. akciji "Flajš", podignuo optužnicu protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva okrivljenih za utaje poreza, predvođenih građevinskim poduzetnikom Tomislavom Pavkovićem, a među kojima je i Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Određeni dio okrivljenika je tijekom istrage priznao kazneno djelo koje im se stavljalo na teret, a jedan dio optužbi, kako neslužbeno doznajemo, priznao je i sam Pavković, kao i Ana Karamarko.

Ani Karamarko se na teret stavlja samo jedna točka optužbe - da je iz svoje tvrtke "Drimia", poznate iz afere "Konzultantica", izvukla na temelju fiktivnih faktura oko 467.000 kuna, te time umanjila porez na dobit za svoju tvrtku za oko 146.000 kuna.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u utaji poreza ili carine, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenih djela pranja novca, pomaganja u pranju novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i pomaganja u utaji poreza ili carine.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, od sredine 2017. do kraja 2019. godine, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu, kao odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava među kojima je i XXXVIII. okr. trgovačko društvo, povezali u zajedničko djelovanje III. do VI. okr., a potom i VIII. do XVI. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje nepripadne imovinske koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom trgovine razne robe i usluga te neiskazivanjem ili neosnovanim iskazivanjem prava na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a na temelju neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju.

Osobno i putem angažiranih osoba, I. i II. okr. su osnovali trgovačka društva formirajući lanac povezanih prijevarnih društava pri čemu je II. okr. neposredno i u dogovoru s I. okr., u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tim društvima, angažirao VIII. do XVI. okr. i druge osobe koje su za novčanu naknadu formalno preuzimale i obnašale funkcije odgovornih osoba kako bi prividnom prodajom tih društava prikazali da ne posjeduju dokumentaciju na temelju koje bi nadležna porezna tijela mogla provesti kontrolu stvarnog poslovanja društva.

Potom je II. okr., u dogovoru s I. okr. i uz posredstvo drugih angažiranih okrivljenika, izdavao nevjerodostojne račune povezanih društava. Nevjerodostojne račune je izdavala i VI. okr. koja je postupala po uputi I. okr. koji je, zajedno sa V. okr., sastavljao i podnosio prijave PDV-a u kojima je neistinito prikazano da navedena društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a. Sukladno dogovoru i planu su II. okr. i druge osobe po njegovoj uputi te IV. okr., u namjeri prikrivanja navedenog zbog postupanja nadležnih poreznih tijela, ispravljali tako sačinjene prijave. Ujedno su, kako bi onemogućili naplatu dužnih poreznih davanja, s poslovnih računa tih društava neosnovano isplaćivali gotovinu.

U prijavama PDV-a su, neiskazivanjem poslovnih događaja ili iskazivanjem poslovnih događaja koji se u stvarnosti nisu dogodili, neosnovano umanjili porezne obveze po osnovi PDV-a te onemogućili njegovu naplatu u sveukupnom iznosu od 14.577.164,11 kuna na štetu državnog proračuna. Navedeni iznos su dijelom podigli i podijelili u zajedničku korist, dok su dio novca zadržali na računima povezanih prijevarnih društava te potom njime raspolagali radi prikrivanja stvarnog podrijetla sredstava.

Nadalje se I. i II. okr. terete da su povezali u zajedničko djelovanje III. do VII. okr. te IX. do XV. okr. i XVII. okr. odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje nepripadne imovinske koristi za sebe i druge ostvarene u dogovoru s većim brojem direktora i vlasnika obrta i to izvlačenjem novca iz trgovačkih društava kojih su direktori i vlasnici, na temelju nevjerodostojnih računa koje će im izdavati u ime navedenih društava te omogućavanjem odgovornim osobama tih društava i vlasnicima obrta kao i drugim zainteresiranim osobama da evidentiranjem takvih neistinitih poslovnih događaja uskrate dužna davanja državnom proračunu. U okviru realizacije plana, I., II., III. i VII. okr. su pronalazili odgovorne osobe trgovačkih društava i vlasnike obrta zainteresirane da na štetu svojih društava i obrta ostvare nepripadnu imovinsku korist plaćanjem fiktivnih računa koje će im izdavati I. do VII. okr., dok su IX. do XIII. okr. i XVII. okr., kako bi prikrili stvarne voditelje poslovanja tih društava, za novčanu naknadu formalno nastupali kao odgovorne osobe društava koja su izdavala neosnovane račune. Nakon što su društva poslužila navedenoj svrsi, XIV. i XV. okr su za novčanu naknadu preuzimali svojstvo odgovornih osoba tih društava. Na temelju tako ispostavljenih računa su nalagali i vršili plaćanja za robu i usluge koje im stvarno nisu bile isporučene ili izvršene sa računa društava u kojima su direktori, prokuristi ili vlasnici obrta na račune društava izdavatelja. Nakon uplata su I., II. i IV. okr., te po uputama I., II. okr. i ostale osobe ovlaštene za raspolaganje novcem po računima navedenih društava, dijelom podizali gotovinu, a dijelom prebacivali novac na druga povezana društva, kao i na društvo kojeg je odgovorna osoba VII. okr., a zatim su i sa njihovih računa podizali gotovinu. Proviziju od 2.298.688,00 kuna su zadržali, a preostalih 10.241.278,40 kuna vratili su odgovornim osobama društva i obrta kojima je knjiženjem izdanih nevjerodostojnih računa omogućeno da na štetu državnog proračuna umanje dužna porezna davanja za najmanje 4.164.158,93 kune.

Na opisani način pribavili su sveukupnu korist od najmanje 13.343.934,70 kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja sveukupno oštetili državni proračun za najmanje 18.741.324,04 kune.

Osim toga se I. i II. okr. terete da su, od travnja do lipnja 2018. godine u Zagrebu, prema zajedničkom dogovoru da će dio nepripadno ostvarene imovinske koristi plasirati u daljnje legalne financijske tijekove u Hrvatskoj kako bi prikazali navodno zakonito porijeklo tih sredstava, navedeno realizirali transferima na ime pozajmice trgovačkom društvu čiji je direktor I. okr. te daljnjim transferima tom društvu u sveukupnom iznosu od 3.044.000,00 kuna. Taj novac iskorišten je za plaćanje dijela kupoprodajne cijene poslovnih prostora u Zagrebu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26