PRESEDAN U PRAVOSUĐU

Hrvatska odbila Grčkoj izručiti BBB-ovca: Prvi put traženu osobu neće predati članici EU zbog loših zatvorskih uvjeta

Ovo je prva situacija u kojoj je neki hrvatski sud odbio izručenje tražene osobe drugoj državi članici zbog loših zatvorskih uvjeta

Privođenje jednoga od navijača Dinama koje traži Grčka na ispitivanje u tužiteljstvo (arhivska fotografija)

 Goran Mehkek/Cropix

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda odbilo je jutros izručiti pripadnika BBB-a kojega grčka putem Europskoga uhidbenoga naloga (EUN) traži zbog navijačkih nereda, smatrajući kako bi loši uvjeti u grčkim zatvorima kršili prava tražene osobe.

Odvjetnik pripadnika BBB-a Ivana P.,kojega Grčka traži zajedno s još 10 navijača Dinama zbog nereda u Ateni od 7. kolovoza u kojima je ubijen grčki navijač, sudu je iznio razloge prema kojima su uvjeti u grčkim zatvorima nehumani, pozivajući se na nalaze međunarodnih institucija o stanju zatvorskoga sustava u toj zemlji, a vijeće je te argumente prihvatilo.

image

U navijačkim neredima u Ateni u kolovozu ubijen je grčki navijač

Screenshot/youtube

Na ovo odluku zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

Koliko je poznato, ovo je prva situacija u kojoj je neki hrvatski sud odbio izručenje tražene osobe drugoj državi članici zbog loših zatvorskih uvjeta u zemlji koja traži izručenje.

Takvih i sličnih odluka međutim bilo je u slučajevima kada bi nečije izručenje tražila zemlja koja nije članica EU-a, te su sudovi zaključili kako bi osoba koja bi bila izručena trpjela mučenje, nečovječno postupanje i slično. Obično se radilo o zemljama u kojima je osporavana vladavina prava, zemljama trećega svijeta i slično, no nikada zemljama EU-a.

Inače, zagrebački Županijski sud je prije nekih mjesec dana odbio odlučivati o predaji Ivana P. jer se zaključilo kako je grčki EUN nepotpun, odnosno nije sadržavao rješenje grčkoga suda o određivanju istražnoga zatvora protiv Ivana P., te je od grčke zatraženo da dopuni EUN.

Grčka je to i učinila dostavivši traženo rješenje, no sud je spornim našao uvjete u zatvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 01:27