ZLOSTAVLJAO ZAROBLJENIKE

Hrvat (65) iz Beograda uhićen na graničnom prijelazu Tovarnik zbog sumnje da je počinio ratni zločin

Sumnja se da je 1991. i 1992. godine, u logorima na području Srbije počinio ratni zločin protiv više hrvatskih branitelja

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad zarobljenim hrvatskim braniteljima iz Vukovara, u ponedjeljak u 18.25 sati, pri ulasku u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda. Sumnjiči ga se da je od studenoga 1991. do travnja 1992. godine u logorima u Srbiji verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje u koncentracijskim logorima Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš. Riječ je o bivšem majoru JNA, koji od 1991. godine živi u Srbiji te ima i tamošnje državljanstvo.

"Kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja je verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta", navodi se u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Njihovi su policijski službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku nad osumnjičenim 65-godišnjakom proveli kriminalističko istraživanje te nakon toga podnijeli kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhićeni major je u evidenciji naših istražnih organa bio već dulje vrijeme i to na temelju svjedočenja logoraša, koji su u svojim ranijim iskazima navodili njegov čin i ime, jer im se on sam tako predstavljao, ističući kako ih je prilikom ispitivanja tukao i zlostavljao te da nije sprečavao sebi podređene osobe da to isto čine.

Osumnjičeni je prvo predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a nakon što je saslušan u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za njega je zatraženo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, što je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku i prihvatio. Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, a što je realno s obzirom da posjeduje i državljanstvo Republike Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:49