ZANIMLJIV SLUČAJ

HRT izgubio tužbu: Kontrolor je čuo TV prijemnik, ali nije ga vidio

Okrivljeni vlasnik kućanstva je rekao kako ne posjeduje niti je posjedovao TV prijamnik, a još od 2017. godine sa suprugom živi u inozemstvu

Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju.
 

 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska radiotelevizija izgubila je tužbu u kojoj su optužili Zagrepčanina da je u svom kućanstvu posjedovao televizijski prijamnik koji im nije prijavio. Tijekom kontrole prijamnika i plaćanja HRT pristojbe, kontrolor je rekao da je 30. lipnja 2020. godine došao na spornu adresu i neposrednim zapažanjem čuo TV prijamnik, ali nije ga vidio.

Naknadno nije znao navesti ni kad je prijamnik navodno bio nabavljen ili korišten. Napomenuo je samo kako prema zakonu svaki prijamnik, koji prima radio signal ili TV sliku, korisnik mora prijaviti Hrvatskoj radioteleviziji i plaćati zakonom određenu pristojbu.

Okrivljeni vlasnik kućanstva rekao je kako ne posjeduje niti je posjedovao TV prijamnik, a 30. lipnja 2020. godine uopće nije moglo biti utvrđeno suprotno na temelju neposrednog zapažanja ovlaštene osobe. Naime, sa suprugom još od 2017. godine boravi u inozemstvu, a predstavniku HRT-a vrata je otvorila tadašnja podstanarka koja im je prenijela kako je samo nakratko popričala s nepoznatim gospodinom i odbila njegov zahtjev da uđe u stan.

Općinski sud u Novom Zagrebu je 21. studenoga ove godine objavio presudu kojom se vlasnik kućanstva oslobađa optužbe da nije prijavio prijamnik u svom posjedu. Navode kako u ovom konkretnom slučaju nije moglo biti utvrđeno vrijeme počinjenja djela, što je bitno obilježje prekršaja iz Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji za kojeg se Zagrepčanina optužilo. Presuda je nepravomoćna i na nju nije uložena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:55