BIVŠI MINISTAR

Horvat bi uskoro mogao na slobodu: Doznajemo da Uskok u ponedjeljak počinje ispitivati svjedoke

Tereti ga se da je kao ministar omogućio da ukupno 20 tvrtki dobije oko 2,6 milijuna kuna iako nisu zadovoljavali kriterije

Uhićenje Darka Horvata

 Darko Tomas/Cropix

Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata, bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predao je zagrebačkom Županijskom sudu žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora njegovu branjeniku osumnjičenom za zloporabu položaja i ovlasti 2018. dok je bio ministar gospodarstva.

U žalbi je naveo ono što je već isticao i ranije u medijima - kako smatra da nema osnove da bi Horvat boravkom na slobodi mogao utjecati na troje, od ukupno 28 svjedoka koje USKOK treba ispitati u "aferi po babi i stričevima".

Kako smo neslužbeno doznali upravo bi ispitivanje troje svjedoka na koje bi Horvat mogao utjecati USKOK trebao početi ispitivati u ponedjeljak. S obzirom na to da je to jedini razlog zbog kojeg je u istražnom zatvoru, on bi već nakon njihova ispitivanja mogao biti na slobodi. Odvjetnik Terešak u četvrtak je Saboru dostavio potpisani Horvatov zahtjev za aktiviranje saborskog mandata i istovremeno stavljanje u mirovanje, a u saborske klupe bi se mogao vratiti nakon što iskoristi povlasticu šestomjesečnog primanja plaće nakon odlaska s dužnosti.

Darka Horvata se tereti da je kao ministar gospodarstva omogućio da ukupno 20 tvrtki dobije oko 2,6 milijuna kuna iako nisu zadovoljavali kriterije Programa za poduzetnike na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. I to zato što je on osobno, uvjereni su u USKOK-u, kao i drugi poput bivšeg ministra Tomislava Tolušića i aktualnog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, bili zainteresirani da upravo te tvrtke dobiju novac. Tereti ga se da je on osobno bio zainteresiran da četiri tvrtke koje su dobile oko 700 tisuća kuna. Tvrtke su s međimurskog područja, a s nekim od vlasnika je, tvrde u USKOK-u, bio osobno povezan i u čestim kontaktima.

Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica Darka Horvata, drugookrivljena je u ovom postupku. Ona je jedina bila ispitana prije subotnjeg uhićenja Darka Horvata. Prema neslužbenim informacijama, u svojoj je obrani negirala svoju krivnju, ali i teretila gotovo sve druge. Istražiteljima je ispričala da joj je Horvat rekao da su osigurana dodatna sredstva te da je prilika da se namire traženja onih koji su zvali tijekom Programa, a nisu imali dovoljno bodova u regularnom natječaju,

Nekad saborski zastupnik, danas aktualni potpredsjednik Boris Milošević je šestookrivljeni u istrazi. Njega se tereti da je prvo tražio da sredstva dobije 15 tvrtki. Kasnije je to reducirano na 7 koje su dobile oko 650 tisuća kuna. Trećeokrivljeni u istrazi je bivši ministar Tomislav Tolušić. Njega USKOK tereti da je urgirao za dvije tvrtke koje su dobile nešto manje od 400 tisuća kuna. Jedna od tih tvrtki navodno je gradila i njegovu kuću. U ovom slučaju su osumnjičeni i ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08