PROPAO POKUŠAJ

Haker iz Banje Luke pokušao ucjenjivati Petrokemiju, tražio je 130.000 eura: Instalirao im je virus, zaključao datoteke...

Za deblokiranje datoteka odnosno neobjavljivanje sadržaja na internetu tražio je isplatu od milijun kuna u bitcoinima

Haker, ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Policija u Banjoj Luci kazneno je prijavila jednog državljanina BiH zbog pokušaja da od tvrtke u Hrvatskoj računalnom prijevarom iznudi gotovo 130 tisuća eura, potvrđeno je u petak.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, muškarac inicijala A.B. kazneno je prijavljen banjolučkom Okružnom tužiteljstvu nakon što je istragom utvrđeno da je od lipnja do kolovoza 2021. godine uporabom elektroničke pošte instalirao računalni virus u sustav tvrtke u Hrvatskoj i "zaključao" datoteke u njenom sustavu.

Za njihovo deblokiranje odnosno neobjavljivanje sadržaja na internetu tražio je isplatu protuvrijednosti od milijun kuna u bitcoinima.

Portal "Nezavisnih novina" navodi kako je počinitelj tog kaznenog djela Aljoša Borković iz Banje Luke, a da je njegova žrtva bila tvrtka "Petrokemija".

Borković je haker koji je navodno od ranije dobro poznat policiji po sličnim iznudama i opetovano je kazno prijavljivan.

Ranije je na sličan način ucjenjivao jednu tvrtku iz Banje Luke od koje je pokušao iznuditi 150 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:02