POBROJALI ISPADE

Grčki mediji se raspisali o BBB-ovcima: ‘Evo što rade ti ultradesničarski huligani koji su ubili navijača AEK-a‘

Grčki portal detaljno je pobrojao sve agresivne ispade BBB-a i hrvatskih navijača na utakmicama po europskim gradovima

Arhivska fotografija

 Screenshot/

Nakon sumanutog divljanja Dinamovih navijača po Ateni uoči, sada odgođene, utakmice AEK-a i Dinama, grčki mediji raspisali su se o Bad Blue Boysima i općenito hrvatskim navijačima te su podsjetili na neke od njihovih ranijih ispada.

Kako piše portal Protothema, hrvatski navijači poznati su po svom ekstremno desnom aktivizmu koji ne samo da ne skrivaju, već se njime često i hvale.

Pišu i da su "navijači Dinama sudjelovali u krvavim događajima u Maksimiru prije nego što je u Jugoslaviji izbio krvavi rat te je taj ‘derbi mržnje u proljeće 1990. zapalio balkansko bure baruta".

Protothema nadalje piše kako mnogi i danas smatraju kako je rat između Hrvata i Srba službeno počeo na stadionu na kojem su se sukobili navijači zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde čime je svima postalo jasno da je suživot tih naroda u Jugoslaviji nemoguć te da zemlja, polako ali sigurno, ide prema svom raspadu.

Parada krajnje desnice u Milanu i Salzburgu

Prošle godine su stotine Bad Blue Boysa paradirale ulicama Milana i pozdravljale nacističkim pozdravom prije utakmice s AC Milanom, podsjeća nadalje Protothema. Talijanski mediji izvijestili su o još nekoliko incidenata i tučnjava između navijača dviju momčadi, uključujući i vijest da je jedan navijač Dinama izboden prije utakmice.

- Zagrebačka momčad ima bogatu povijest na europskoj sceni sa stotinama nastupa u europskim kupovima. Bad Blue Boysi privlače pozornost u svakoj prilici i na svakom putovanju pa se svaka Dinamova gostujuća utakmica za UEFA-u smatra visokim rizikom. Čak i ako se igra u Austriji, zemlji u kojoj nema huligana.

Dinamo je 2018. godine trebao igrati protiv Salzburga u Austriji, a zbog zagrebačkih navijača je državno odvjetništvo u Salzburgu moralo procesuirati 14 osoba zbog veličanja hrvatskog fašističkog ustaškog režima. Svi optuženi bili su pripadnici BBB-a. Optuženi su i za nacističko salutiranje na ulicama Salzburga. U pretresu njihovih domova policija je pronašla materijal koji veliča ustaštvo i nacizam.

Muškarci su odbacili optužbe koje su podignute na temelju austrijskog zakona koji zabranjuje veličanje nacionalsocijalizma. Navijači Dinama svoja krajnje desna uvjerenja često pokazuju i na utakmicama svoje reprezentacije. U utakmici Hrvatske protiv Norveške u ožujku 2015. navijači na Dinamovom stadionu Maksimir skandirali su ‘Za dom spremni‘ - slogan koji su koristile ustaše.

Na europskoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Gruzije u Splitu u lipnju 2011. godine, hrvatski navijači su istaknuli zastavu s kukastim križem na tribinama, piše isti portal.

‘Neprijatelji‘ Bad Blue Boysa

Protothema dalje piše kako Bad Blue Boysi kao svoje neprijatelje vide mnoge manjinske skupine poput poput ljevičarskih, antifašističkih navijača NK Zagreb ‘Bijelih anđela‘ koji se zajedno s LGBTI navijačima opiru rasizmu, homofobiji i desničarskom nacionalizmu koji postoji u navijačkoj sceni i društvu općenito.

Fašizam na tribinama Hrvatske

- U Hrvatskoj se tvrdokorne skupine nogometnih navijača često pozivaju na rat za neovisnost 1990-ih čime opravdavaju govor mržnje usmjeren protiv Srba i pokazuju simpatije prema fašističkom ustaškom pokretu koji je pod patronatom nacističke Njemačke i Italije vladao Hrvatskom i progonio Srbe, Židove i Rome tijekom Drugog svjetskog rata.

Govor mržnje na tribinama ima duboke korijene na Balkanu. Uspon nacionalizma u posljednjim godinama Jugoslavije odrazio se na nogometne stadione diljem bivše države, koji su postali arene za političare i nacionalističke skupine za promicanje svojih ideja, piše grčki portal Protothema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:21